Afghaanse minister vraagt Nederland: stop uitzettingen
In het Nieuwsuur-item “Enkeltje Kabul” (uitgezonden op 23 maart 2019) is de uitgezette familie Zarifi te zien, die terug is gestuurd naar Afghanistan na een verblijf van twee jaar in Nederland. De familie Zarifi behoort tot de Hazara’s, de minderheid die door Taliban en de IS als ‘ketters’ worden gezien. Hierdoor zijn zij dikwijls het doelwit van de Taliban of IS. De familie leeft in armoede en de kinderen zijn bang voor aanslagen en kunnen het huis niet uit.
De Afghaanse minister van Migratie Alami Balkhi geeft aan dat de algemene situatie in Afghanistan onveilig is. Burgers worden door de onveilige situatie en de zelfmoordaanslagen van Taliban en IS gedwongen te emigreren: “Ze emigreren niet voor hun plezier”. Om die reden vraagt de minister Nederland en andere Europese landen om asiel te verlenen aan Afghanen. Als dat niet kan, verzoekt de minister te wachten tot ze vrijwillig terugkeren en ze een tijdelijke verblijfsvergunning te verlenen: “Het publieke domein is onveilig. Er was bijvoorbeeld iemand die uitgezet was uit Zweden en die vervolgens omkwam bij een bomaanslag. Dit kan een ieder die uitgezet wordt, overkomen. Zet ze niet gedwongen uit. Als ze gedwongen uitgezet worden, zouden ze geronseld kunnen worden door terroristische groepen of worden ze hier ongewenste burgers. Of ze gaan opnieuw asiel vragen in de EU. En dat helpt alleen de mensensmokkelaars.”
Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat mag worden verondersteld dat afgewezen Afghaanse asielzoekers veilig kunnen terugkeren: “De IND behandelt asielaanvragen zorgvuldig en op individuele merites, op basis van Nederlandse en Europese regelgeving.” Het ministerie voegt er aan toe: “De afweging of iemand wel of niet in aanmerking komt voor asielbescherming in Nederland wordt gemaakt door de IND, niet door de Afghaanse minister van Migratie.”
Volgens minister van Migratie Balkhi wordt er door zijn westerse collega’s met twee maten gemeten: “Als ze aankomen op het vliegveld in Kabul dragen ze meteen een kogelvrij vest en gaan ze in gepantserde voertuigen zitten. Kabul lijkt meer op een gemilitariseerde stad dan op een gewone hoofdstad waar mensen in vrede leven.”
Meer informatie:
Een coalitie van vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, VluchtelingenWerk en INLIA, startte vorig jaar april een campagne tegen uitzettingen naar Afghanistan. Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw ambtsbericht in juni 2018 schreef deze coalitie: het uitzetten van vluchtelingen naar Afghanistan is niet te verdedigen.
Lees ook:
21-03-19 Raad van State acht Kabul geen alternatief
25-02-19 Aantal burgerdoden in Afghanistan stijgt naar recordhoogte
15-06-18 Nieuw ambtsbericht - Afghanistan zeer gevaarlijk, uitzettingen niet te verdedigen
Dossier Afghanistan