'We hebben wel duizend koekjes gebakken'
Mannen hielpen met de opbouw van het terrein – hekken, kraampjes en tenten plaatsen – Syrische gasten verkochten hun zelfgebakken koekjes en op het Beautyplein werden nagels gelakt en haren gevlochten.
De 4 Eritrese vrouwen die daar stonden hebben zo’n beetje half jong Eelde gevlochten. Want heel veel Eelder meisjes lieten zich graag een Eritrees kapsel aanmeten. “De vrouwen hebben vreselijk staan buffelen”, vertelt medewerkster Wietske Hoogerheide van de TuVo, “Op gegeven moment heb ik maar ingegrepen, ze hadden niet door dat ze best even pauze mochten nemen, of even iets mochten drinken.”
De zoete en hartige koekjes waren ook een groot succes: helemaal uitverkocht. Al moesten de verkopers aanvankelijk even op gang komen. “Het voelde voor de mensen wat vreemd om hun waren aan te prijzen”, zegt Wietske, “Daarop ging een van onze vrijwilligers met een schaaltje rond om het publiek te laten proeven en vervolgens vlogen de koekjes weg!”
Achterliggende gedachte was natuurlijk: kennismaken en meedoen. Kennismaken niet alleen met mensen, maar ook met gebruiken en omgangsvormen. En dus soms ook kennismaken met onbeleefd gedrag. Wietske: “Er waren mensen die een koekje proefden en dan doorliepen zonder iets te zeggen. Ik heb uitgelegd dat ook ik als Nederlandse dat onbeleefd vind.”
Ze haast zich te zeggen dat dit uitzonderingen waren: “Het was echt heel leuk om te zien hoeveel gesprekken er begonnen met de simpele vraag ‘Wat zit hierin?’. En zo kwam het gesprek dan op wie je bent, waar je vandaan komt enzovoorts. Echt prachtig.” Eerder die week waren enkele tientallen mensen van de festivalorganisatie al in de TuVo geweest om kennis te maken en te lobbyen voor hun festival.
Ze deden dat bij een ‘Meet&Eat’: Syriërs en Eritreërs hadden gekookt, er was brood en een barbecue. “We hebben heerlijk gegeten”, aldus Wietske. “De wijkagenten aten trouwens ook mee. De voertaal was Nederlands, handen en voeten. Maar zo leuk om te zien hoe makkelijk het eigenlijk is om contact te leggen en samen een leuke avond te beleven. We hebben nog muziek gemaakt… Echt: het was een mooie week.”
Meer informatie:
In de TussenVoorziening vangt INLIA erkende vluchtelingen (statushouders) op. Ze krijgen een intensief participatie- en inburgeringstraject, zodat ze mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving.
Lees ook:
01-03-17 Honderd fietsen voor statushouders in Eelde
07-07-16 Eindelijk een nieuw begin: TussenVoorziening van start