10 maart 2016

'Tussenvoorziening' voor statushouders in Tynaarlo

'Tussenvoorziening' voor statushouders in Tynaarlo
Unieke proef moet einde maken aan noodopvang vluchtelingen. In de omgeving van Eelde (gem Tynaarlo) worden in twee panden vanaf april circa 150 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) tijdelijk opgevangen. Het gaat om een unieke proef van INLIA, in samenwerking met de gemeente Tynaarlo, die statushouders sneller laat integreren in de regio en tegelijkertijd ruimte voor nieuwgekomen vluchtelingen vrijmaakt in overvolle azc's.

De nu leegstaande panden in Eelde zijn de voormalige Dutch Flight Academy (DFA) op bedrijventerrein Bloemenveiling, waar plek is voor 96 personen, en de voormalige jeugdkliniek van Verslavingszorg Noord Nederland op landgoed Oosterbroek, waar 50 personen een plek kunnen krijgen. Statushouders die nog geen woning hebben, worden tijdelijk in deze'tussenvoorziening' ondergebracht. Daar beginnen ze direct met hun integratie in de Nederlandse maatschappij. De proef heeft een looptijd van twee jaar, en kan bij succes eventueel verlengd worden.


Noodopvang vanwege stagnatie in asielzoekerscentra
Op dit moment wachten in ons land ruim 15.000 statushouders in een azc tot hun een woning wordt toegewezen. De wachttijd voor een woning kan oplopen tot langer dan een jaar. Hierdoor stagneert de instroom van nieuwe vluchtelingen in azc's. Er is te weinig plek voor hen, waardoor onnodig veel asielzoekers in sporthallen, beurscomplexen en bedrijfshallen moeten verblijven. Door statushouders nu tijdelijke, kleinschalige en hoogwaardige opvang te bieden in deze tussenvoorziening komt er in de azc's plaats vrij.

Tijdelijke opvang in regio waar men uiteindelijk komt te wonen
De statushouders die het COA aanwijst voor de tussenvoorziening, zijn al gekoppeld aan Tynaarlo en omgeving. In de tussenvoorziening komen dus alleen mensen te wonen die in de regio gehuisvest moeten worden. Vanuit de tussenvoorziening stromen ze uiteindelijk door naar gewone huisvesting in de gemeente Tynaarlo of in een buurgemeente.

Direct starten met integreren
Een groot voordeel van de tussenvoorziening is dat mensen alvast kunnen starten met integreren in hun regio. Normaal kan dat pas wanneer er een woning is toegewezen. Nu kunnen ze direct beginnen met Nederlandse les, lessen gezondheidszorg, normen en waarden in onze samenleving, maar ook opvoeding, vrijwilligerswerk en waar mogelijk stage. Ook willen we deelname aan sport en culturele activiteiten stimuleren in samenwerking met de lokale kerken, verenigingen en maatschappelijke instellingen.

Inloopavond
INLIA en de gemeente Tynaarlo houden dinsdag 15 maart een inloopavond in het pand van de voormalige Dutch Flight Academy. Medewerkers van INLIA zijn aanwezig om vragen te beantwoorden, evenals B&W en gemeentelijke medewerkers. Wie de inloopavond wil bezoeken moet zich hiervoor van te voren aanmelden, via een link op de website van de gemeente Tynaarlo. Hij/zij krijgt daarna een persoonlijke uitnodiging die dient als toegangsbewijs. Dat kan tot maandag 14 maart, 12:00 uur.


Meer informatie:
Bericht 'Eelde biedt vluchtelingen een plek tussen de mensen' op de site van de NOS
Bericht 'Eelde vangt 150 statushouders op' op de site van het Dagblad van het Noorden
Televisiereportage 'Eelde krijgt twee woonlocaties voor 150 extra statushouders' van RTV Drenthe
Bericht bij Drimble