10 februari 2016
Quotum uitgenodigde vluchtelingen blijft even laag
Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie ziet in de actuele situatie in de wereld geen aanleiding het quotum voor uitgenodigde vluchtelingen te verhogen, zo blijkt uit het nieuw bekendgemaakte ‘beleidskader hervestiging 2016-2019’.
Op 30 november 2015 heeft staatssecretaris Dijkhoff het nieuwe hervestigingsbeleid voor de periode 2016 tot en met 2019 bekendgemaakt. Op grond van dit beleid wordt jaarlijks een aantal van 500 door het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) erkende vluchtelingen vanuit verschillende conflictgebieden door Nederland uitgenodigd. De laatste jaren is hiervan structureel een aantal van 250 plaatsen bestemd voor vluchtelingen uit Syrië.
De staatssecretaris verwoordt de overwegingen voor zijn beleid in zijn brief als volgt:
“Nederland kent een lange traditie van deelname aan het hervestigingsprogramma van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Van hervestiging is sprake als een vluchteling vanuit een gastland (meestal een land in de regio van het land van herkomst) wordt overgebracht naar een derde land (Nederland) dat ermee heeft ingestemd de vluchteling toe te laten en rechtmatig verblijf te geven.”
“Slechts een heel klein deel van het wereldwijd aantal vluchtelingen - momenteel ongeveer 60 miljoen - komt voor hervestiging in aanmerking. Minder dan 1% wordt daadwerkelijk hervestigd. Het merendeel (meer dan 90%) van de vluchtelingen wordt opgevangen door (ontwikkelings)landen in de regio’s van herkomst.”
“Het gaat om vluchtelingen afkomstig uit onder andere Pakistan, Irak, de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Ethiopië, Eritrea, evenals Staatloze Palestijnen. Het voortduren van het conflict in Syrië heeft ertoe geleid dat door de jaren heen ook het aantal Syrische vluchtelingen dat in Nederland is hervestigd is gestegen. Conform de toezeggingen aan uw Kamer van mijn voorganger zijn zowel in 2014 als in 2015 minimaal 250 hervestigingsplaatsen ingevuld door Syrische vluchtelingen.”
In deze brief kondigt de staatssecretaris dus aan dat het beleid niet gewijzigd zal worden; in de periode tot en met 2019 zullen dus nog steeds 500 vluchtelingen per jaar worden uitgenodigd om naar Nederland te komen.
Volgens cijfers van het UNHCR zijn in 2014 wereldwijd 73.000 vluchtelingen hervestigd; het aandeel van Nederland hierin is 500 geweest, 0,007 % van het totaal. Hoe laag een dergelijk aandeel is wordt geïllustreerd als de Nederlandse cijfers worden vergeleken met cijfers uit enkele andere Europese landen. Wanneer Nederland bijvoorbeeld eenzelfde aandeel Syrische vluchtelingen zou opnemen als Duitsland (41.000 uitgenodigde Syriërs op 81 miljoen inwoners) zou Nederland jaarlijks 8.650 vluchtelingen uit Syrië moeten uitnodigen, vergeleken met Noorwegen (9.000 uitgenodigde Syriërs op 5 miljoen inwoners) zou dit aantal zelfs 30.600 zijn.
Zelfs in verhouding tot de totale asielinstroom in Nederland in 2015, die 56.940 bedroeg (exclusief herhaalde aanvragers, maar inclusief gezinshereniging) is 500 extra vluchtelingen per jaar laag. Dit beperkte aantal is des te opmerkelijker daar het kabinet tegelijkertijd pleit voor opvang in de regio, behandeling van asielaanvragen in de regio, en opname van erkende vluchtelingen vanuit de regio, waardoor de noodzaak zal afnemen om met gammele bootjes en met gevaar voor eigen leven de Middellandse zee over te steken.
Overigens verwijst de staatssecretaris in zijn brief wel naar opvang in de eigen regio. Volgens de brief wordt momenteel al 90% van alle vluchtelingen opgevangen in de eigen regio, in de brief expliciet aangeduid als ontwikkelingslanden. Of de staatssecretaris bedoelt dat hiermee aan de Nederlandse wens om (nog) meer opvang in de eigen regio te realiseren is voldaan, is niet duidelijk. Wel toont het aan dat ontwikkelingslanden in de regio van conflictgebieden een onevenredig groot aandeel in de opvang van vluchtelingen op zich nemen, zonder dat deze landen vanuit de rijkere landen hierbij veel hulp krijgen.
Meer informatie:
De brief van staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer 'Beleidskader hervestiging 2016-2019' d.d. 30 november 2015