'U geeft een stem aan wie geen stem heeft'
Burgemeester Janssen omschreef in zijn toespraak de essentie van de wakes als volgt: “U geeft de samenleving de kans om te luisteren. En uw boodschap is helder: wie niets anders heeft gedaan dan een uitzichtloos onveilige situatie te verlaten, wie niets anders heeft gedaan dan zijn vertrouwde huis en haard te verlaten om hier in veiligheid te leven, en een beter bestaan op te bouwen voor zichzelf en zijn kinderen, wie geen strafblad heeft, die hoort niet vast te zitten. Door deze mensen een stem te geven, wordt het geweten aangesproken van degenen die over onze wetten, regels en protocollen gaan”.
Tegelijkertijd schetste de burgemeester zijn eigen dilemma: “Ik hoor uw boodschap en versta hem. En tegelijk sta ik, vanuit mijn rol in de samenleving, voor dat wat ons gekozen parlement en onze gekozen regering van ons vraagt. Het wrange is: veel vluchtelingen komen juist naar ons land toe, omdat we een goed functionerend democratisch systeem hebben. Maar door datzelfde systeem zitten zij hier nu opgesloten. Het is een bijna duivels dilemma.”
Als voorbeeld van wat concreet gedaan kan worden: te vragen om heroverweging als we de gevolgen van beslissingen onwenselijk vinden, wees dhr Janssen op de brief waarmee gemeenten aandacht van de staatssecretaris vroegen voor het vastzetten van minderjarige asielzoekers; mede daardoor is het beleid ten aanzien van het opsluiten van kinderen gewijzigd.
INLIA-directeur John van Tilborg liet zich inspireren door gedichten van Fari Sohi en Ralameimaar en schreef het gedicht ‘Ik zie jou staan’.
Naar schatting 250 mensen namen deel aan de honderdste wake, die voor de gelegenheid werd voorafgegaan door een fakkeloptocht vanuit Soesterberg, met muzikale medewerking van het muziekkorps van het Leger des Heils. Het actualiteitenprogramma ‘Hart van Nederland’ besteedde aandacht aan de bijeenkomst en portretteerde Els Brouwer, die in 2005 namens de Raad van Kerken van Zeist en Soest begon met de wake naar aanleiding van de Schipholbrand (27 oktober 2005), waarbij elf gedetineerde vreemdelingen omkwamen en waarvan overlevenden naar het Kamp van Zeist waren overgebracht. Het Algemeen Dagblad interviewde de 83-jarige heer Binte Roda, die vanaf het begin maandelijks aan de wake deelneemt.
Meer informatie:
De volledige tekst van de toespraak van burgemeester J.J.L.M. Janssen
De tekst van het gedicht van John W.R. van Tilborg
De uitzending van Hart van Nederland van 2 februari 2014 - deze link is helaas niet meer beschikbaar
Het artikel in het Algemeen Dagblad van 30 januari 2014
Lees ook:
22-11-13 Hoe succesvol is vreemdelingenbewaring?
09-09-13 Honderdste wake bij Detentiecentrum Rotterdam