29 september 2010

Raad van Kerken herinnert CDA aan brief

De Raad van Kerken in Nederland heeft in juli aan de kabinetsinformateurs Rosenthal en Wallage en aan alle Kamerfracties een brief gestuurd met aandachtspunten voor toekomstig kabinetsbeleid. Omdat de CDA-fractie niet had gereageerd heeft de Raad bij wijze van herinnering nu het CDA opnieuw een brief gezonden, om nogmaals aandacht te vragen voor de waarden die de Raad belangrijk vindt.

De Raad schrijft op 27 september 2010:
"Wij willen u nogmaals wijzen op de strekking van ons schrijven, waarin we belangrijke waarden onder uw aandacht brachten. Steeds zijn er verleidingen, schreven wij, die de politiek ertoe kunnen brengen hieraan afbreuk te doen: de verleiding zich over te leveren aan de vrije markt, de verleiding af te zien van het principe van solidariteit ten gunste van de sterken in de samenleving (...). Vanuit deze waarden  bespraken we in onze brief verschillende thema's samenhangend met gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping die we als Raad van Kerken belangrijk vinden.
(...)
De Raad spreekt opnieuw steun uit voor behoud van godsdienstvrijheid, voor een verantwoord vreemdelingenbeleid, voor een sociaal beleid waarin de belangen van de armsten voorrang krijgen op die van de rijken, voor een stoutmoedig klimaat- en milieubeleid, voor overtuigde Europese samenwerking, vredespolitiek en internationale solidariteit."


De volledige tekst vindt u op de site van de Raad van Kerken.

In de eerste brief d.d. 16 juli  2010 stond onder het kopje 'Vluchtelingenopvang' de volgende passage:
"In ons land hebben kerk en staat vanouds een traditie hoog te houden ten aanzien van een humane opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Vanuit de politiek is de afgelopen jaren gewerkt aan maatschappelijk verantwoorde en breed gedragen regelingen, ook in Europees verband. Toch constateren we dat er bij de uitvoering van het vluchtelingenbeleid nog het nodige fout gaat. Verschillende vluchtelingen krijgen als 'illegalen' de behandeling van criminelen; ze belanden in de gevangenis en worden opgesloten, ook als feitelijke terugkeer onmogelijk is. Tegelijk zijn er vluchtelingen die uit de opvang worden gezet; soms gaat het om gezinnen met jonge kinderen, die daardoor letterlijk op straat terecht komen. Nederland dient zich hierbij te houden aan internationale afspraken voor een humanitair vreemdelingenbeleid. Het gaat om mensen die, vaak buiten hun schuld, in uiterst precaire omstandigheden verkeren. Humaan omgaan met zulke mensen behoort tot de basiswaarden van onze samenleving. Ons uitgangspunt is dat steeds alles in het werk moet worden gesteld om mensen perspectief te bieden op een veilig bestaan."

Lees hier de volledige tekst van de eerste brief.