‘Dank aan de vrijwilligers’

Aanleiding voor deze opmerkelijke actie is de weigering van minister Faber van Asiel en Migratie om de voordracht te ondertekenen voor een koninklijke onderscheiding voor vijf vrijwilligers die zich jarenlang bij het COA hebben ingezet voor vluchtelingen.
Morgen zullen deze mensen niettemin tijdens de jaarlijkse ‘lintjesregen’ worden gedecoreerd, omdat premier Schoof en minister van Binnenlandse Zaken Uitermark de koninklijke besluiten hebben ondertekend.
Faber wilde niet tekenen omdat het uitreiken van lintjes aan vrijwilligers die bij het COA asielzoekers helpen ‘haaks zou staan’ op haar beleid als asielminister. Zij kreeg daarop veel kritiek, en bij een debat in de Tweede Kamer steunden alle linkse oppositiepartijen, CDA en ChristenUnie een motie van wantrouwen.
De ondertekening van een voordracht door de desbetreffende vakminister is doorgaans een formaliteit. Voordrachten worden zorgvuldig getoetst door de burgemeester, daarna door de Commissaris van de Koning en tenslotte door het Kapittel voor de Civiele Orden.
De voorzitter van het Kapittel Ank Bijeveld-Schouten noemde het vervelend dat door de weigering van Faber de lintjesregen ‘doelbewust politiek is gemaakt’.
Namens de Kring van Commissarissen van de Koning riep René Paas alle betrokkenen op om ‘de toekenning van koninklijke onderscheidingen vrij te houden van politieke overwegingen’ om de ‘waarde en betekenis van deze onderscheidingen voor de samenleving te behouden’.
De ambtenaren van het ministerie van Asiel en Migratie noemen in hun advertentie de inzet van vrijwilligers belangrijk, ‘niet alleen voor asielzoekers, Oekraïense ontheemden en statushouders, mensen in een vaak kwetsbare positie, maar ook voor het welslagen van en draagvlak voor ons dagelijks werk’.
Wat INLIA betreft verdienen álle vrijwilligers een lintje die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers, bij COA, bij VluchtelingenWerk, bij kerken of in welk ander verband dan ook.
We willen hier ook speciaal onze grote waardering uitspreken voor de duizenden vrijwilligers in heel Nederland, die al sinds de zomer van 2022 het mede mogelijk maken dat asielzoekers die ‘stranden’ voor de poort van het overvolle Aanmeldcentrum Ter Apel, een menswaardig onderdak vinden in kleinschalige ‘crisisopvang’-locaties.
Meer informatie:
De advertentie in dagblad Trouw d.d. 24 april 2025: