04 oktober 2024

Gemeente Groningen houdt de bed-bad-brood-opvang open

Gemeente Groningen houdt de bed-bad-brood-opvang open
De gemeenteraad en het College van B&W van Groningen houden de bed-bad-brood-opvang voor dakloze asielzoekers open, ook nadat het Rijk per 1 januari 2025 de financiering stopzet.


Dat is de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering op woensdagavond 2 oktober. Een motie van de eenpersoonsfractie van de PVV om de LVV-voorziening te sluiten werd met 42 stemmen tegen door alle andere fracties verworpen.

Medemenselijkheid
Het standpunt van burgemeester Schuiling was klip en klaar: ‘Wij willen mensen zonder enig perspectief niet op straat hebben. Als het middelen kost, dan doen we dat, in de eerste plaats vanwege de medemenselijkheid. Anders kunnen deze mensen geen kant op’.

Samen
INLIA is uiteraard blij met de steun van het College en de Raad, en had dit besluit ook wel verwacht. INLIA biedt al noodopvang sinds de invoering van de VreemdelingenWet 2000, waardoor steeds meer asielzoekers door het Rijk op straat worden gezet. Wij doen dat altijd samen met een professioneel team en vrijwilligers uit kerken en burgerlijke gemeenten en maatschappelijke organisaties, variërend van studentenverenigingen tot sportscholen. Daarbij hebben we altijd op de steun van de gemeente Groningen mogen rekenen.

Straat is geen oplossing
Op straat met niets moeten overleven is niet goed voor de asielzoekers zelf en niet voor de Groningse gemeenschap, of zoals ons motto al meer dan 20 jaar luidt: de straat is nooit onderdeel van de oplossing, maar altijd onderdeel van het probleem.

Andere steden
De pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening liep sinds 2019 in vijf grote steden. Daarvan heeft alleen Rotterdam laten weten te stoppen. De overige steden, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven gaan net als Groningen door met de bed-bad-brood voorziening.


Lees ook: 
02-10-24  Dit is onze enige veiligheid
12-09-24  Stoppen bed bad brood is rampzalige symboolpolitiek