21 september 2024

Geen asielcrisis maar bestuurscrisis

Geen asielcrisis maar bestuurscrisis
INLIA is opnieuw op zoek naar extra plekken voor mensen die anders buiten moeten slapen bij het Aanmeldcentrum Ter Apel. Directeur John van Tilborg overlegt met kerken en gemeenten wat er mogelijk is. Het COA zegt dit weekend waarschijnlijk iedereen ’s nachts onderdak te kunnen bieden, maar het blijft spannend en begin volgende week wordt het opnieuw ongewis.


Van Tilborg kijkt daarom wederom wat INLIA en de aangesloten kerken kunnen doen. “Eigenlijk willen we dat niet, want dit is een taak van het Rijk. En die kán uitgevoerd worden, als het kabinet dat wil.” De INLIA-voorman heeft zich daarom afgevraagd of de kerken wel opnieuw in actie moeten komen. “Wat doorslaggevend is, is dat wij mensen in nood niet de rug toekeren. Dat zeggen de leden van de kerken in onze achterban. Ik ben er heel blij mee dat zij er zijn.”

Plichtsverzuim
Dat ontslaat de minister niet van haar verantwoordelijkheid, benadrukt Van Tilborg: “Er is een Spreidingswet, de minister kan dat instrument inzetten. Als ze dat niet inzet, is dat een politieke keuze. Het is een keuze om onnodig crisis te creëren. Ik vind dat heel ernstig. Het is minimaal plichtsverzuim. En het is stemming kweken over de ruggen van kwetsbare mensen.”

Ook gemeentelijke en provinciale bestuurders stellen dat het kabinet en de vier coalitiepartijen de noodsituatie in Ter Apel bewust creëren. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, beargumenteerde in het Dagblad van het Noorden helder dat de minister effectief kán handelen, maar dat niet doet. Zo had ze inmiddels allang kunnen regelen dat asielzoekers terecht konden op twee grote boten in Zaandam, maar bleef actie uit.  “Minister Faber blijft in gebreke.”

Gebrek aan daadkracht
Ook de voorzitter van de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie, commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma, hekelt het gebrek aan daadkracht van de minister. Bij RTV Drenthe zei ze: “We moeten nu maar eens durven zeggen dat de minister de leiding moet nemen. Ze heeft de regietafel nog niet één keer bijeen geroepen om problemen het hoofd te bieden.” Evenmin zijn gemeenten benaderd om bij te springen zodat er geen mensen buiten hoeven te slapen in Ter Apel.

Sterker: toen diverse gemeenten aandrongen op spoedoverleg, was de minister daartoe niet bereid, zo maakten verschillende burgemeesters bekend via EenVandaag. De houding die de minister laat zien gaat volgens hen “alle perken te buiten”. Ook John van Tilborg ziet dat er eerder een bestuurscrisis is dan een asielcrisis. Het landsbestuur moet z’n verantwoordelijkheid nemen, vindt hij met de burgemeesters.

De dupe
Hij zal zich tot het uiterste inspannen om de asielzoekers die zich aanmelden in ter Apel daar niet de dupe van te laten worden. “Wij kunnen deze mensen niet laten lijden onder het feit dat het kabinet zijn plicht verzaakt.” INLIA realiseerde de afgelopen twee jaar 147.000 overnachtingen voor het COA. 147.000 keer niet buiten in het gras, maar ergens welkom en onderdak. Dat maakt 147.000 keer echt verschil voor degenen die het betreft, zegt Van Tilborg: “Het is geen oplossing voor Ter Apel, daarvoor moet het Rijk in actie komen en de Spreidingswet uitvoeren, maar het verlicht de nood van mensen.”  

 

Meer informatie:
John van Tilborg was op 19 september 2024 te gast in NoordVandaag, het dagelijks nieuwsprogramma van RTV Noord.
U kunt het videofragment hier terugkijken.

Lees ook:
12-09-24  Stoppen met bed-bad-brood is rampzalige symboolpolitiek
24-01-24  INLIA verheugd dat Spreidingswet is aangenomen
06-06-23  Kleinschalige asielopvang in Nederland: 't KAN
30-08-22  Noordelijke kerken en INLIA vangen 255 asielzoekers uit Ter Apel op