30 augustus 2024

Wie verblijven er in gezinslocaties?

Wie verblijven er in gezinslocaties?
Ruim 500 personen verblijven op dit moment in gezinslocaties in Nederland, zo blijkt uit informatie die INLIA bij het COA heeft opgevraagd.

Recent verschenen in de media weer berichten over twee gezinnen met kinderen, die na een lang verblijf in gezinslocaties in Nederland zouden moeten worden uitgezet. De discussie over een regeling voor langdurig verblijvende kinderen laaide weer opnieuw op.

Omdat over de bewoners van deze speciale locaties geen openbare informatie beschikbaar was, heeft INLIA met een beroep op de Wet open overheid het COA gevraagd naar het aantal personen, de top tien van nationaliteiten en om hoeveel personen per nationaliteit het gaat.

In antwoord hierop gaf het COA aan dat er thans 537 personen in de diverse gezinslocaties in Nederland verblijven. De top tien van nationaliteiten ziet er als volgt uit:

 

NationaliteitAantal gezinnenAantal personen
Nigeriaanse3191
Eritrese1739
Nederlandse1720
Iraakse1354
Onbekend1015
Ethiopische714
Guinese718
Syrische719
Chinese614
Ugandese611

 

Opvallend is dat er ‘slechts’ 537 personen in de 5 gezinslocaties in Nederland verblijven, terwijl de individuele locaties ieder een capaciteit hebben van minstens 400 opvangplekken. Hierbij zij wel opgemerkt dat gezinnen met minderjarige kinderen pas op een gezinslocatie geplaatst worden nadat hun asielaanvraag definitief is afgewezen. Er verblijven dus ook gezinnen met minderjarige kinderen waarvan de asielaanvraag nog in behandeling is op gewone asielzoekerscentra.

Nederlands
Verder is opvallend dat er 17 Nederlandse gezinnen verblijven, waarmee de Nederlandse nationaliteit één van de grootste groepen vormt. Het gaat hier waarschijnlijk om buitenlandse ouders met een Nederlands kind. De ouders komen op grond van het Chavez-arrest in principe in aanmerking voor een verblijfsvergunning bij hun Nederlandse kind.

 

Meer informatie:
10-05-17  EU Hof van Justitie: 'hogere belang' van kind gaat voor

Lees ook:
09-04-24  Uitzettingen van gezinnen met kinderen uit gezinslocaties
17-02-23  Rechtbank Haarlem: belang van kind beoordelen in Chavez-procedure
11-12-20  Rechtbank Roermond: opgroeien met beide ouders voor kind van groot belang