Acties tegen uitzetting van gewortelde kinderen naar Oezbekistan
Het gezin bestaat uit de ouders, een volwassen zoon (20) en drie minderjarige dochters, waarvan de oudste (13 jaar) nog maar 3 jaar was toen ze Oezbekistan ontvluchtten en de jongste twee (10 en 2 jaar) in Nederland zijn geboren en opgegroeid.
Zonder afscheid van bed gelicht
Het gezin verblijft al meer dan 10 jaar in Nederland en woont al acht jaar in de Gezinslocatie van het COA in Emmen. Hun asielverzoek is afgewezen en de Dienst Terugkeer & Vertrek wilde ze maandag 15 juli uitzetten naar Oezbekistan. Ze zijn woensdagmorgen 10 juli door geüniformeerde politieagenten in alle vroegte uit hun bed gehaald en naar het Detentiecentrum in Zeist gebracht. Door deze handelwijze hebben ze van niemand afscheid kunnen nemen: klasgenoten, vrienden, leden van de voetbalclub en de dansschool.
Kinderrechtenschending
Jurist Martin Vegter van Defence for Children maakt zich ernstige zorgen om het gezin: “Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om te worden uitgezet naar een vreemd land na een jarenlang verblijf in Nederland. (…) Het is nog schadelijker dat zij voorafgaand aan de uitzetting eerst met hun ouders zijn opgesloten in het detentiecentrum. Detentie van kinderen op basis van hun vreemdelingenrechtelijke status is een kinderrechtenschending en zou niet moeten plaatsvinden. Dat zegt ook het VN Kinderrechtencomité. Deze kinderen worden op deze manier extra beschadigd.”
Uitzetting schadelijk na vijf jaar
Nederland heeft in 1995 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind getekend. Een van de belangrijkste artikelen uit dat verdrag is art. 3 dat bepaalt dat ‘bij alle maatregelen die kinderen betreffen (…) de belangen van het kind de eerste overweging vormen’. Een soortgelijke bepaling is ook opgenomen in het Handvest van de Grondrechten van de EU (2000; art. 24 lid 2 inzake de rechten van het kind).
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het uitzetten van kinderen naar een land dat zij niet kennen na meer dan vijf jaar verblijf in Nederland zeer schadelijk is voor hun ontwikkeling. Juist om die reden kende Nederland een aantal jaren geleden een Kinderpardonregeling, die echter nooit structureel is geworden. Daardoor valt dit gezin daar niet onder en is ook te verwachten dat in de nabije toekomst nog meer gewortelde kinderen buiten de boot vallen.
Handtekeningen, wake en petitie
Zaterdag 13 juli om 12 uur voerden leden van de dansschool, waar het oudste meisje van het gezin al 7 jaar danst, actie in het centrum van Emmen om handtekeningen op te halen.
Zondagmiddag 14 juli om 15.30 uur was er een extra wake bij het Detentiecentrum Kamp van Zeist, georganiseerd door de kerken uit Zeist, Soesterberg en omgeving die daar ook iedere eerste zondag van de maand waken uit protest tegen het opsluiten van vreemdelingen.
Op internet is een petitie gestart, die in een paar dagen tijd door meer dan 5.000 mensen is ondertekend.
Rechtbank kent voorlopige voorziening toe
Vanwege een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de EU had het gezin een nieuw asielverzoek ingediend, dat door de IND meteen niet-ontvankelijk was verklaard. De rechtbank zegt daarover: "De minister heeft onvoldoende voldaan aan de samenwerkingsplicht die voor haar geldt bij de beoordeling van de vraag of verzoekers bij terugkeer naar Oezbekistan een reëel risico lopen op een schending van artikel 3 EVRM of dat zij moeten worden aangemerkt als vluchteling in de zin van het Vluchtelingenverdrag." Het bezwaar van het gezin tegen het besluit van de IND heeft volgens de voorzieningenrechter een redelijke kans van slagen en daarom mag het gezin de verdere behandeling van het bezwaar in Nederland afwachten.
Meer informatie:
Bericht 'Ariana en gezin Babayants krijgen voorlopige voorziening' op de website van Defence for Children d.d. 15 juli 2024
De uitspraak van de voorzieningenrechter van Rechtbank Arnhem d.d. maandag 15 juli 2024 met zaaknr NL24.28211 [ECLI:NL:RBDHA: 2024:10946] (link naar de website van De Rechtspraak)
Bericht 'Gewortelde Ariana en gezin dreigen te worden uitgezet naar Oezbekistan' op de website van Defence for Children d.d. 11 juli 2024
Het bericht 'Ariana moet na 10 jaar weg uit Nederland', uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal op donderdag 11 juli 2024
Het bericht 'Ariana woont 9 jaar in Nederland, maar weet niet of ze mag blijven', uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal op 13 februari 2023
Aanvulling:
Tweede Kamerlid Kati Piri (GroenLinks/PvdA) heeft op 12 juli 2024, mede namens Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie, schriftelijke vragen over de detentie en uitzetting van het gezin gesteld aan minister Faber van Asiel en Migratie.
Het gezin is inmiddels vanuit het Detentiecentrum Zeist, via het Aanmeldcentrum Ter Apel, teruggekeerd naar de Gezinslocatie in Emmen.
Over de uitspraak van het EU Hof van Justitie schreven we:
30-07-24 Verwesterde vrouwen kunnen voor vluchtelingstatus in aanmerking komen
Lees ook:
07-12-18 Uitzetting van gewortelde kinderen is wetenschappelijk onverantwoord
14-02-20 Afsluitingsregeling Kinderpardon: de helft is afgewezen
09-07-15 Definitieve regeling kinderpardon is een dode letter
14-04-14 Kinderombudsman: honderden onterecht uitgesloten van kinderpardon