09 april 2024

Uitzettingen van gezinnen met kinderen uit gezinslocaties

Uitzettingen van gezinnen met kinderen uit gezinslocaties
Omdat er geen recente cijfers bekend zijn over de uitzettingen van gezinnen met minderjarige kinderen, die vaak in één van de ‘gezinslocaties’ in Nederland verblijven, heeft INLIA deze cijfers over 2023 opgevraagd.


Op 22 maart 2024 heeft INLIA een verzoek om informatie op grond van de Wet open overheid (Woo) ingediend bij de Dienst Terugkeer & Vertrek over het aantal gezinnen met minderjarige kinderen dat in 2023 vanuit een Gezinslocatie (GL) of de Gesloten GezinsVoorziening in Zeist (GGV) is uitgezet naar hun land van herkomst. Daarbij is tevens gevraagd naar de top vijf van de nationaliteiten van de gezinnen die zijn uitgezet.  

Op 26 maart jl. heeft de DT&V hierop geantwoord dat er in 2023 vanuit de GGV 10 gezinnen, bestaande uit circa 40 personen, zijn uitgezet naar hun land van herkomst. Het ging hierbij om circa 10 personen uit Georgië, circa 10 personen uit Oost-Timor en circa 10 personen uit Tanzania. Tenslotte zijn er ook nog gezinnen uitgezet naar Armenië en Kosovo.

Vanuit een Gezinslocatie is in 2023 een aantal van 10 personen, onderdeel uitmakend van minder dan 5 gezinnen, zelfstandig teruggekeerd naar hun land van herkomst. Het ging hierbij in ieder geval om een Moldavisch en een Irakees gezin.
Aanvullend geeft de DT&V aan dat gedwongen vertrek niet rechtstreeks vanuit een Gezinslocatie kan plaatsvinden, maar alleen vanuit de GGV.

Opmerkelijk is hierbij dat DT&V geen exacte aantallen geeft, maar de cijfers steeds afrondt tot bijvoorbeeld ‘minder dan 5 gezinnen’ of ‘circa 10 personen’. Het is onduidelijk waarom de DT&V geen exacte aantallen kan of wil verstrekken.

Er zijn verspreid over Nederland 5 gezinslocaties van het COA (Amersfoort, Bergum, Emmen, Gilze-Rijen en Katwijk) met ieder een capaciteit van minstens 500 plekken. In dat licht bezien is een aantal van 40 personen die in heel 2023 zijn uitgezet relatief weinig.


Meer informatie:
Een Gezinslocatie (voorheen ook wel GezinsOpvangLocatie, GOL genoemd) is een speciaal soort asielzoekerscentrum van het COA, waarnaartoe asielzoekersgezinnen met minderjarige kinderen worden overgeplaatst vanuit een AZC of de Vrijheidsbeperkende Locatie Ter Apel (VBL), als hun asielverzoek is afgewezen, en ze niet binnen 12 weken hun zelfstandig vertrek kunnen organiseren. De bewegingsvrijheid van mensen in een VBL en GL is beperkt; de voorzieningen zijn sober, er is een dagelijkse meldplicht en men mag de gemeente in principe niet verlaten. Kinderen houden wel recht op onderwijs. Op grond van internationale verdragen (het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het Europees Sociaal Handvest) mogen kinderen nooit op straat worden gezet en ook niet van hun ouders worden gescheiden. Daarom houden gezinnen recht op opvang tot het jongste kind 18 jaar is geworden.

De Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) in Zeist is een detentiecentrum van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), gevestigd op het terrein van Kamp Zeist. Daar verblijven gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen maximaal 14 dagen in ’administratieve detentie’, zodat zij zich niet aan hun uitzetting kunnen onttrekken. Als de DT&V er niet in slaagt het gedwongen vertrek binnen die 14 dagen te realiseren mag het betreffende gezin niet langer in Zeist worden vastgehouden maar worden ze teruggeplaatst in een (andere) Gezinslocatie.

Het volledige overzicht dat de DT&V aan INLIA verstrekte in antwoord op het Woo-verzoek (pdf-bestand)
 

Lees ook:
07-12-23  Top tien uitzettingen in 2023

Dossiers Recht op Opvang en Vreemdelingenbewaring in het Expertisecentrum