30 januari 2024

Top tien van nationaliteiten in vreemdelingenbewaring

Top tien van nationaliteiten in vreemdelingenbewaring
Onlangs heeft de Dienst Terugkeer &Vertrek geantwoord op een Woo-verzoek van INLIA over de top tien van nationaliteiten van vreemdelingen die op 1 januari jl. in vreemdelingenbewaring verbleven ter fine van uitzetting.


Uit het antwoord blijkt dat er op 1 januari 200 vreemdelingen in vreemdelingenbewaring verbleven. Daarvan zijn 110 vreemdelingen, ruim de helft dus, uit Marokko afkomstig. Verder gaat het om 20 personen uit Algerije en 20 personen uit Tunesië. Er zitten dus vooral Noord-Afrikanen in vreemdelingenbewaring.

De volledige top tien ziet er als volgt uit:

Top 10 nationaliteiten in vreemdelingendetentie ogv Art 59 lid 1
NationaliteitAantal
Marokkaanse110
Algerijnse20
Tunesische20
Poolse10
Gambiaanse10
Surinaamse10
Libische<5
Malinese<5
Nigeriaanse<5
Roemeense<5


Opm: door DT&V verstrekte aantallen worden altijd op tientallen afgerond; aantallen lager dan 5 worden niet verder gespecificeerd, om ze niet tot individuele personen te kunnen herleiden.

Naast de vreemdelingen die in vreemdelingenbewaring verblijven om uitgezet te worden naar hun land van herkomst, zitten er ook asielzoekers in deze vorm van administratieve detentie om overgedragen te worden aan een ander Europees land dat volgens de Overeenkomst van Dublin verantwoordelijk is voor de afhandeling van hun asielaanvraag, de zogenaamde Dublinclaimanten. Deze zijn in bovenstaand overzicht dus niet meegerekend.

Uit een Woo-verzoek van INLIA van begin december 2023 bleek al dat de grootste groep vreemdelingen die in 2023 (tot 1 december) zijn uitgezet naar hun land van herkomst uit Marokko afkomstig was. In totaal werden er (tot 1 december) 150 uitgezet naar Marokko.
 

Meer informatie:
07-12-23  Top tien uitzettingen in 2023

Lees ook:
17-01-24  Bezetting en uitstroom VBL Ter Apel in 2023
25-05-21  ACVZ: bewaring is niet de oplossing voor terugkeerproblematiek

Dossier Vreemdelingenbewaring in het Expertise centrum