17 januari 2024

Bezetting en uitstroom VBL Ter Apel in 2023

Bezetting en uitstroom VBL Ter Apel in 2023
Eind december 2023 heeft INLIA bij de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) verzocht om informatie over de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) in Ter Apel. Met een beroep op de Wet open overheid (Woo) is gevraagd om de bezetting van en de uitstroom uit de VBL in 2023.


Na de afwijzing van een asielverzoek krijgt de asielzoeker in principe een termijn van 28 dagen om Nederland zelfstandig te verlaten. Gedurende die 4 weken houdt hij recht op opvang van het COA in een asielzoekerscentrum en voert de DT&V gesprekken met de asielzoeker om hem te helpen bij het organiseren van het vertrek uit Nederland. De DT&V kan bijvoorbeeld assisteren bij het aanvragen van een laissez-passer (een eenmalig reisdocument) bij de ambassade van het land van herkomst, als betrokkene geen geldig paspoort (meer) heeft.

Van AZC naar VBL
Als de asielzoeker na afloop van de 28 dagen nog niet is vertrokken eindigt de opvang in het azc. Als de asielzoeker actief meewerkt aan het vertrek, kan hij daarna worden overgeplaatst naar de VBL in Ter Apel, waar hij in principe nog maximaal 12 weken de tijd krijgt om de terugkeer te regelen, met aanvullende begeleiding van de DT&V.

Bezetting en uitstroom VBL
In reactie op ons Woo–verzoek geeft de DT&V aan dat er vorig jaar in totaal 350 vreemdelingen in de VBL in Ter Apel verbleven. Gezien de capaciteit van 450 plaatsen en het feit dat men er in principe slechts maximaal 12 weken mag verblijven, is dat een vrij gering aantal te noemen.

De DT&V meldt verder dat In het afgelopen jaar in totaal 390 vreemdelingen zijn uitgestroomd uit de VBL. Hiervan zijn er ongeveer:
70 zelfstandig vertrokken naar het land van herkomst,
60 zelfstandig vertrokken naar een derde land,
130 vertrokken met onbekende bestemming,
50 doorgeplaatst naar een andere opvang,
40 in vreemdelingenbewaring gesteld en
40 uitgestroomd vanwege overige redenen (o.a. statusverlening).

Dit betekent dat een derde van de uitstroom uit de VBL bestaat uit terugkeer en doormigratie, een derde met onbekende bestemming is vertrokken en een derde vanwege andere redenen is uitgestroomd. 

Top vijf nationaliteiten
In het verzoek werd ook gevraagd om de top vijf van de nationaliteiten van de vreemdelingen die vanuit de VBL zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst, met daarbij vermeld per nationaliteit om hoeveel vreemdelingen het ging. In eerste instantie gaf de DT&V opmerkelijk genoeg aan deze gegevens niet uit hun systeem te kunnen filteren. Na een aanvullende vraag van INLIA over de uitstroom gaf de DT&V alsnog de gevraagde top vijf van de nationaliteiten van de vreemdelingen die vanuit de VBL zijn teruggekeerd naar het land van herkomst:

Uitstroom VBL naar land van herkomst - top 5 nationaliteiten
Georgische10
Servische10
Albanese10
Boliviaanse10
Amerikaanse<5
Nigeriaanse<5
Somalische<5
Venezolaanse<5


Opm: door IND en DT&V verstrekte aantallen worden altijd op tientallen afgerond en een aantal minder dan 5 wordt niet nader gespecificeerd, om het niet tot individuele personen herleidbaar te maken.

Meer informatie:
De letterlijke tekst van de door INLIA gestelde vragen en de per e-mail van DT&V ontvangen antwoorden 

Lees ook:
24-01-23  WOB-verzoek: vaak heel lang wachten op papieren...
16-06-17  Vanuit bewaring wordt slechts een derde uitgezet naar land van herkomst