Besluit- en vertrekmoratorium Sudan verlengd

In zijn brief verwijst de staatssecretaris naar informatie van de Verenigde Naties: sinds het uitbreken van het gewapend conflict op 15 april 2023 zijn al meer dan 12.000 doden gevallen en het is bemiddelaars nog steeds niet gelukt een staakt-het-vuren te bereiken. Ruim 5 miljoen Sudanese burgers zijn inmiddels ontheemd geraakt en bijna anderhalf miljoen mensen zijn naar buurlanden (o.a. Egypte, Libië, Tsjaad en Ethiopië) gevlucht.
Eind april 2024 verwacht de staatssecretaris een nieuw ambtsbericht over Sudan van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de daarin opgenomen informatie kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst dan over de ongeveer 900 voorliggende asielaanvragen beslissen.
Op grond van de Europese Procedurerichtlijn is de maximale beslistermijn in asielzaken 21 maanden. Op aanvragen die ouder zijn dan 21 maanden moet de IND dus wel een beslissing nemen, en daarbij rekening houden met de omstandigheid dat vanwege de onduidelijke situatie in Sudan "onvoldoende kan worden beoordeeld en gemotiveerd dat er géén risico bij terugkeer is". Volgens informatie van de IND zou dat gelden voor ruim 100 dossiers.
Zolang het vertrekmoratorium van kracht is hebben Sudanese asielzoekers in Nederland recht op opvang en overige voorzieningen, en wordt van hen niet verwacht dat ze naar Sudan terugkeren.
Meer informatie:
De brief van de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid aan de Tweede Kamer d.d. 19 december 2023
Lees ook:
29-06-23 Besluit- en vertrekmoratorium Sudan ingesteld