Vele verplaatsingen ontwrichtend voor asielkinderen en maatschappij
Het gaat om een brede vertegenwoordiging van beroepsgroepen: AJN Jeugdartsen Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland/Vakgroep Jeugd, LOWAN-PO & LOWAN-VO (ondersteuning onderwijs nieuwkomers), de PO-Raad (voor primair onderwijs) en de VO-Raad (voor voortgezet onderwijs). Ze slaan alarm over de voortdurende verhuizingen binnen de reguliere asielopvang.
De professionals zeggen in de spreekkamer en in de klas dagelijks de schadelijke gevolgen ervan te zien. Ze signaleren dat deze verplaatsingen onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek veroorzaken bij asielkinderen. Ook hun klasgenootjes en vriendjes lijden eronder. Daarnaast betekenen de verplaatsingen ook een aanzienlijke verspilling van werk, tijd, energie en geld voor alle betrokken organisaties - zoals bijvoorbeeld ook het COA.
De onderwijs- en zorgprofessionals vinden dat het verhuizen afgelopen moet zijn en pleiten ervoor om kinderen tijdens de hele asielprocedure op één locatie te laten blijven. Dat zal asielkinderen de stabiliteit en daarmee veerkracht geven die ze hard nodig hebben - niet alleen tijdens de procedure maar ook voor een kansrijke toekomst.
Kleinschalig en op één plek
INLIA onderschrijft het belang van het stoppen van het steeds verplaatsen van asielzoekers – zeker voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘Plan KAN - Kleinschalige Asielopvang in Nederland’, waarvan INLIA mede-initiator is.
Dit plan voor een structurele oplossing voor de asielopvang behelst onder meer dat asielzoekers evenredig worden opgenomen in alle gemeenten en dat ze in dezelfde gemeente blijven (tot ze een vergunning krijgen of vertrekken). Zo kunnen de kinderen op adem komen, raken ze hier vertrouwd en kunnen ze snel starten met school. Ook volwassenen kunnen zo sneller integreren en starten aan een traject naar werk en/of scholing.
Onderwijsinspectie
Ook uit recent gepubliceerd onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs bleek dat de overheid tekortschiet in haar verantwoordelijkheid te zorgen voor "een ononderbroken ontwikkeling, onderwijs aan en veiligheid van nieuwkomerskinderen". De sobere woonomstandigheden en vele verhuizingen "schaden de veiligheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren", aldus de Inspectie, die eind vorig jaar de vijf gezinslocaties (voor uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen) onderzocht.
Meer informatie:
De volledige tekst van de brandbrief van genoemde organisaties aan staatssecretaris Van der Burg d.d. 23 maart 2023 (link naar pdf-bestand op de site van AJN Jeugdartsen Nederland)
De antwoorden d.d. 27 maart 2023 van staatsecretaris Van der Burg, mede namens de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Kröger en Westerveld (GL) en Piri (PvdA) over het voortduren van het gebrekkige onderwijsaanbod voor kinderen in asielopvangvoorzieningen, ingediend op 1 februari 2023.
De aangenomen motie Koekoek c.s. die pleit voor voorrang voor kinderen bij het overplaatsen van grootschalige naar kleinschalige asielopvang (Kamerstuk 19367 nr 2889 d.d. 10 mei 2022)
Het nieuwsbericht van de Inspectie van het Onderwijs (Ministerie van OCW) d.d. 8 maart 2023 over de resultaten van het onderzoek op de vijf gezinslocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
Lees ook:
24-11-22 Opvang KAN: constructief gesprek met staatssecretaris Van der Burg