11 januari 2022

Onzekerheid voor aanvragers kinderpardon duurt nog maandenlang voort

Onzekerheid voor aanvragers kinderpardon duurt nog maandenlang voort
Op 24 december 2021, aan de vooravond van Kerst, stuurde demissionair staatssecretaris Broekers-Knol een briefje aan de Kamer, waaruit bleek dat voor een aantal aanvragers van een kinderpardon-vergunning de toekomst opnieuw nog maandenlang onzeker blijft; de aangenomen Kamermotie van Jasper van Dijk wordt voorlopig niet uitgevoerd.


Sinds de Afsluitingsregeling Langdurig Verblijvende Kinderen in 2019 werd ingevoerd worden nog steeds kinderen die jarenlang in Nederland zijn geworteld, of zelfs hier geboren zijn, bedreigd met uitzetting naar het land van hun ouders. Met regelmaat verschijnen dan ook berichten in de media over petities en demonstraties die worden georganiseerd om aandacht voor dergelijke schrijnende zaken te vragen.
Zo werd eind oktober in Amersfoort gedemonstreerd voor de zevenjarige Ljowa en zijn jongere broertje en zusje.

'Formulier zonder rechtswaarde'
Het blijkt nu dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst onderscheid maakt tussen juridisch identieke dossiers van gezinnen met kinderen, waarbij het enige verschil is dat de uitgeprocedeerde ouders na de geboorte van een kind nog een bepaald formulier hebben ingediend om hun kind bij de IND aan te melden. Op grond van dit ‘zinledig formulier zonder rechtswaarde’ verleende de IND namelijk een verblijfsvergunning aan ná het einde van de asielprocedure geboren kinderen, terwijl kinderen voor wie dat formulier niet was ingediend werden afgewezen op grond van de Afsluitingsregeling.

Toch schreef de staatssecretaris op 16 juli 2021 in antwoord op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) dat het indienen van een formulier (dat “wordt gebruikt door ouders om een lopende asielprocedure tevens geldig te verklaren voor een hier te lande geboren kind”) … “per definitie geen rechtswaarde [heeft] als er geen sprake is van een lopende asielprocedure van de ouder”.

‘Totale willekeur’
Zoals Martin Vegter, als gespecialiseerd jurist werkzaam bij Defence for Children, op 3 november 2021 in Trouw zei: “Er is sprake van totale willekeur (…) Dat formulier heeft juridisch gezien dezelfde waarde als een spaarkaart van de Etos: helemaal niks”.  En dat de Raad van State in de zaak van Ljowa de IND in het gelijk heeft gesteld kan hij al helemaal niet begrijpen: “Ik heb heel veel moeite om dit nog te zien als onafhankelijke rechtspraak”.

Kamermotie aangenomen...
De Tweede Kamer nam op 14 december 2021 een motie aan van Jasper van Dijk, waarin de regering wordt opgeroepen dit onderscheid niet meer te maken en het beleid ten aanzien van kinderen die na de asielprocedure geboren werden te herzien. Tijdens de plenaire vergadering  werd de regering opgeroepen dezelfde week of “eventueel ook uiterlijk volgende week” te reageren hoe ze de motie gaat uitvoeren.

...maar niet uitgevoerd
Het is dan ook bijzonder wrang dat de regering, bij monde van de demissionair staatssecretaris, pas helemaal aan het einde van die “volgende week”, namelijk op vrijdag 24 december (een volle week na het ingaan van het Kerstreces van de Kamer), per brief aan de Kamer liet weten dat het “niet mogelijk is op korte termijn een inhoudelijk beeld te geven van de manier waarop de motie uitgevoerd zal worden”, omdat ze de IND eerst wil vragen om een (handmatige) inventarisatie van het aantal zaken…

Zo werd de hoop van alle betrokken kinderen om vóór de Kerst eindelijk duidelijkheid te krijgen over hun toekomst de bodem ingeslagen door deze demissionair staatssecretaris, die daarmee ook de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer negeerde.

 

Meer informatie:
De antwoorden d.d. 16 juli 2021 op de Kamervragen over ‘het bericht dat asielkinderen dreigen te worden uitgezet ondanks de Afsluitingsregeling’,  ingediend op 21 juni 2021
Het artikel in Trouw d.d. 3 november 2021 met als kop ‘Ondanks kinderpardon moet Ljowa (7) naar Armenië: ‘Er is sprake van totale willekeur’
De tekst van de motie door Jasper van Dijk ingediend bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Justitie en Veiligheid op 14 december 2021, en dezelfde dag aangenomen met 88 stemmen voor (Kamerstuk 35 925 VI nr 125)
De brief aan de Tweede Kamer van de demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid d.d. 24 december 2021

Lees ook:
23-09-21  ‘Groningen staat om Nunë en Davit heen’
04-12-20  Rechtbanken vinden uitleg Kinderpardon door de IND te restrictief
14-02-20  Afsluitingsregeling Kinderpardon: de helft is afgewezen