'Groningen staat om Nunë en Davit heen'
Groninger burgemeester Koen Schuiling is een van de sprekers op deze protestmanifestatie voor twee Groningse kinderen. Ruim vijfhonderd mensen betogen hier deze frisse donderdagavond in september. Vlaggetjes en spandoeken overal, in het publiek én op panden rondom de Grote Markt. Ook het pand van studentencorps Vindicat is getooid met een immens banier: ‘NUNË EN DAVIT HOREN IN GRONINGEN! LAATZEBLIJVEN.NL.’
40.000 handtekeningen
Schuiling heeft eerst aandacht voor de kinderen zelf: “Het zal je maar overkomen dat de Grote Markt vol staat voor je. Dat is indrukwekkend.” Daarna onthult hij hoeveel mensen er op dat moment de petitie ondertekend hebben: 37.421 mensen. De teller loopt tijdens de demonstratie rap op. Nog diezelfde avond wordt de grens van 40.000 handtekeningen doorbroken.
Dat is vast mede te danken aan de oproep van de volgende spreker om de petitie nogmaals op sociale media te delen. Hij roept ook het publiek op de terrassen aan de zuidzijde van het plein op om te tekenen. Een paar jongens voegen zich prompt bij het protest, terwijl ook wat jonge vrouwen oversteken vanaf het pand van Vindicat. Met een glas bier in de hand, dat dan weer wel.
Niet ‘uit beeld’
Het is sowieso een heel gemengd publiek: mensen van alle leeftijden. Kinderen, veel van de school van Nunë en Davit natuurlijk, en ook ouderen. Veel mensen uit de Oosterparkwijk, waar het gezin al tien jaar woont, veel mensen ook van de kerk waar het gezin bij hoort. Die mensen vinden het allemaal onbestaanbaar dat de IND beweert dat het gezin ‘uit beeld’ was. Hoezo? Ze wonen al die tijd al op dezelfde plek, gaan naar dezelfde school, dezelfde kerk. Niks niet ‘uit beeld’. Niet bij de mensen hier.
Die zijn het met PvdA-ster Esther van Dijken eens dat het Kinderpardon er gekomen is voor kinderen als Nunë en Davit. Dat je hier gewortelde kinderen niet blijvend mag beschadigen door hun voortdurend in onzekerheid te laten of erger nog: hen naar een vreemd land te sturen, waar ze nog nooit geweest zijn, waarvan ze het schrift niet eens kennen. Dat dat beschamend is. Nederland heeft notabene het Kinderrechtenverdrag ondertekend.
Velen steken na het protest een kaarsje aan in de Martinikerk, een lichtje van hoop voor Nunë en Davit. De kerk is er speciaal voor open; de rij is lang. Groningen toont zijn beste kant vanavond.
Rechtszaak en Kamerdebat
Er zijn nog tientallen kinderen zoals Nunë en Davit, die tot nu toe vergeefs een beroep deden op de Afsluitingsregeling Kinderpardon. Nunë en Davit gingen in beroep tegen het besluit van de IND; de zaak dient op 30 september voor de rechtbank in Groningen. Nu de petitie 40.000 handtekeningen telt, moet de kwestie ook in de Tweede Kamer besproken worden. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.
Meer informatie:
INLIA steunt het protest tegen de uitzetting en spreekt zich al langer uit tegen de beperkte en rigide uitleg van zowel de Kinderpardonregeling als de opvolgende Afsluitingsregeling Kinderpardon.
De petitie kan nog steeds worden getekend.
Meer over de zaak van Nunë en Davit is te vinden op de website www.nunedavit.nl
Lees ook:
14-02-20 Afsluitingsregeling Kinderpardon: de helft is afgewezen
04-12-20 Rechtbanken vinden uitleg Kinderpardon door de IND te restrictief
17-12-20 Rechtbank Roermond: bij Kinderpardon ook bijzondere omstandigheden beoordelen
Foto's: Peter Wassing