26 augustus 2021

Van een engel die berooide vreemden welkom heet

Van een engel die berooide vreemden welkom heet
Sara en haar twee jonge kinderen uit Afghanistan zijn jarenlang onderweg naar veiligheid en vrijheid. Een verhaal over een vlucht voor geweld, uitbuiting en uithuwelijking. En over onderweg goede mensen tegenkomen.


Het verhaal van Sara en haar kinderen begint in de bergen in Afghanistan. Sara is in Iran opgegroeid, maar voor haar man hierheen verhuisd. Ze krijgen twee kinderen, zijn gelukkig. Maar een leven is hier goedkoop; haar man wordt bij een conflict doodgeschoten. 

Als moeder heeft ze niks te zeggen over haar kinderen, daar gaat de schoonfamilie nu over. Zoontje Yanis (5) wordt mishandeld. En dochtertje Ilana (2) zal hier nooit naar school mogen. 

Vlucht in de nacht
Sara besluit met haar kinderen terug te gaan naar haar ouders in Iran. Ze ontsnapt in het holst van de nacht en houdt buiten het gehucht een vrachtwagen aan. Ze doet zich voor als de oma van de kinderen. Ze heeft een smoes nodig om met de kinderen te kunnen reizen. 

Bovendien: jonge vrouwen zonder man worden verkracht. Ze smeert modder op haar handen en voeten om haar jonge huid te verbergen. Loopt krom en praat krakend. De kinderen vertelt ze dat het een spel is. 

In de volgende plaats chartert ze een man met een oude auto voor de reis naar de grens. Negen dagen doen ze erover. Daar verzint ze een nieuwe smoes om verder te komen: haar man is de grens al over, maar de smokkelaar is niet meer teruggekomen voor hen. Nog dezelfde nacht worden ze overgebracht en na een dag of drie komen ze aan. 

Sara telt haar zegeningen. Het was een moeilijke reis, maar haar listen hebben gewerkt: ze is niet verkracht. En nu komt ze thuis. 

‘De kinderen van die mensen’
“Wat doe jij hier? Je vertrapt onze eer”, zegt haar moeder, die wil weten waarom Sara ‘de kinderen van die mensen’ heeft meegenomen. “Mijn wereld stortte in”, vertelt Sara. Vader sluit een akkoord met de schoonfamilie: Sara wordt uitgehuwelijkt aan haar zwager, die al een vrouw en zes kinderen heeft. 

Sara vlucht opnieuw, dit keer binnen Iran. Ze werkt in een illegaal naaiatelier, daarna als werkster. De kinderen gaan illegaal naar school. Het duurt een paar jaar. Al die tijd is ze bang dat ze naar Afghanistan uitgezet zullen worden. Dan komt iemand daarachter en chanteert hen: Yanis moet drugs runnen. Ze moeten wéér vluchten. 

Naar Europa, denkt Sara. Op de bergpas naar Turkije zien ze twee dode vluchtelingen, bevroren. Verderop kan een Somalische man nauwelijks meer lopen. Ze duwen hem, 36 uur lang. Dan zijn ze in Turkije. 

'Een engel' 
In de vallei kloppen ze aan bij het eerste huisje. Wildvreemden, berooid en koud - maar de vrouw des huizes verwelkomt hen. Ze laat haar gezin direct plaatsmaken aan tafel. Warme thee krijgen ze, schone kleren, eten. Yanis zijn tenen zijn bevroren; de vrouw giet er lauw water overheen en masseert ze voorzichtig. 

“Het was zo emotioneel om zo hartelijk ontvangen te worden”, zegt Sara, “We kwamen van de hel in de hemel. Ik zal haar gezicht nooit vergeten. Een engel.”

Een hol in het bos
De volgende dag gaat de reis door, maar de kust is nog ver en Sara moet geld verdienen voor de overtocht naar Europa. Opnieuw doet ze dat in een naaiatelier, terwijl ze uitvogelt hoe het verder moet. “Je moet weten waar ze vertrekken en hoeveel het kost.” 

Eenmaal aan de kust kan ze niemand vinden. Ze schuilen met een groep in een hol in het bos. De oversteek mislukt dag na dag. Overdag is het strand bevolkt met badgasten, spelende kinderen. Yanis rent er op een gegeven moment heen. 

Gevaarlijk: de hele groep kan ontdekt worden. Maar de moeder van het meisje waarmee hij speelt brengt hen ‘s avonds dekens en eten. Vijf dagen lang, voor de hele groep. “Ik heb zoveel geluk gehad”, zegt Sara, “Ik ben zulke goede mensen tegengekomen.” 

De zesde dag slaagt de overtocht: Sara en haar kinderen landen veilig op de Griekse kust. 
Eindelijk in Europa. 

Sara - foto van de oversteek - aug 2021

Het bootje met ook Sara en haar kinderen, op de oversteek van Turkije naar Griekenland

 



Dit is een samenvatting van twee artikelen over Sara en haar kinderen, gepubliceerd door INLIA als artikel voor de kerkbladen in juli en augustus 2021. Deze teksten zijn als Word-bestand te downloaden vanaf de pagina kopij voor het kerkblad

Het hele verhaal is ook hier te lezen (download pdf-bestand).


Enkele eerder verschenen kerkblad-artikelen:
28-06-21  'Kom op, actie!'
26-05-21  'Ik heb geluk'
26-04-21  'Je voelt je een crimineel'