GGD en INLIA bieden extra 'prikronde' voor vreemdelingen zonder verblijfsstatus
De GGD Groningen maakte al een speciaal project van het inenten van dakloze asielzoekers in de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Deze groep was tot dan toe in het hele land buiten de boot gevallen. Zij konden géén afspraak maken via de website of de afsprakenlijn. Terwijl de opvang wel veel kwetsbare mensen telt. INLIA stond daarom te springen om de gasten te kunnen laten vaccineren.
Dat project liep zo goed dat INLIA de GGD nu ook helpt om dakloze vreemdelingen die niét in de LVV verblijven in te enten. Een extra project. “Het lijkt echt als een lopend vuurtje rond te gaan dat je je via INLIA kunt laten vaccineren”, zegt Ilva. Ze ontving de afgelopen weken iedere dag berichten of telefoontjes van mensen die via via hoorden van deze mogelijkheid.
Het zijn vreemdelingen zonder verblijfstatus, die overal en nergens verblijven en bij geen enkele instantie, ook INLIA niet, bekend zijn. Tientallen hebben zich inmiddels gemeld voor een vaccinatie. Soms via het Rode Kruis, dat eveneens doorverwijst naar INLIA.
De pandemie eronder krijgen
“We doen het er gewoon bij”, zegt Ilva. Het kost veel tijd, geeft ze toe, maar dat hebben ze er graag voor over. “Dit kan levens redden. En we moeten de pandemie eronder zien te krijgen.” Een typisch geval van slachtoffer worden van het eigen succes? Ilva glimlacht. De prikrondes bij de LVV verliepen inderdaad boven verwachting goed, zegt ze, de opkomst was hoog.
Goede voorbereiding is alles: het medische team van INLIA kwam in actie zodra de planning bekend was. Ruim tevoren aankondigen wanneer de GGD komt, in aanloop naar die datum extra informatie geven en de persoonlijke touch: “We hebben alle gasten opgeroepen en de gezondheidsverklaringen samen met hen ingevuld”, vertelt Ilva.
Goede voorbeeld geven
Om het goede voorbeeld te geven liet een aantal personeelsleden zich bovendien als eerste vaccineren, op locatie. “Zo konden we koudwatervrees wegnemen, want er werd gewerkt met het Janssen-vaccin. Daar was veel gedoe over geweest, er was zelfs even gestopt met het vaccineren daarmee. Dat deed natuurlijk weinig voor het vertrouwen van mensen.”
Gasten kregen de tijd om vragen te stellen, het medische team gaf extra uitleg. Zo konden ze mensen die twijfelden vaak over de streep trekken: “Als mensen dachten dat ze zelf misschien niet zo veel te vrezen hadden van corona, wezen wij er op dat je je ook laat vaccineren voor anderen. Dat argument sloeg wel aan; je doet het ook voor elkaar.”
Het speciale project van de GGD liep dus voorspoedig. Sterker: het was eigenlijk al afgerond. Ware het niet dat bij de laatste ronde ook ‘externen’ mochten aanhaken; vreemdelingen die niet bij INLIA te gast zijn, maar zich bijvoorbeeld via een kerkelijke gemeente aanmeldden. En dát verhaal ging rondzingen. Met de extra ronde als gevolg.
Foto's: Peter Wassing
Meer informatie:
17-03-20 Het corona-virus heeft ook voor INLIA gevolgen
26-03-20 Werken in tijden van corona
Lees ook:
29-05-19 'Kiezen voor elkaar': tandartshulp en mondzorg voor dakloze vreemdelingen