31 december 2020

INLIA rondt project TussenVoorziening in Eelde, Tynaarlo af

INLIA rondt project TussenVoorziening in Eelde, Tynaarlo af
De succesvolle proef met kleinschalige opvang en snelle inburgering van statushouders is eind dit jaar voltooid; het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers kreeg opdracht om zelf kleinschalige opvang op te zetten en neemt de voormalige Dutch Flight Academy in Eelde daarvoor over.


Stichting INLIA Projecten rondt dezer dagen het project TussenVoorziening in Tynaarlo af. Personeel, (oud-)gasten, vrijwilligers, gemeente en andere betrokkenen kunnen terugkijken op een geslaagd project. Het ‘klaarstoomhuis voor vluchtelingen’, zoals Dagblad van het Noorden het omschreef, bewees dat het kan: kleinschalige opvang waarin mensen een snelle start maken met inburgeren in de Nederlandse samenleving. Inmiddels heeft het COA van het ministerie van Justitie en Veiligheid opdracht gekregen een soortgelijke voorziening op te zetten.

De TussenVoorziening - kortweg TuVo - begon in 2016 als een initiatief van INLIA en een aantal Drentse gemeenten. Statushouders die wachtten op huisvesting in een van de deelnemende gemeenten, werden in de voormalige Dutch Flight Academy opgevangen en kregen er als het ware een stoomcursus ‘meedoen in Nederland’. Zo kwam er in asielzoekerscentra ruimte vrij voor nieuwe mensen, was de achterliggende gedachte van INLIA. Want ook toen stokte de doorstroming in de azc’s al.

Tegelijkertijd konden de statushouders in de TuVo alvast beginnen met het leren van de Nederlandse taal, gebruiken en hoe alles hier reilt & zeilt. (Denk aan de democratische rechtsstaat, maar ook aan praktische zaken als fietsen, huisarts en DigiD.) Wanneer ze dan uiteindelijk in hun nieuwe woonplaats aankwamen, waren ze startklaar om te integreren en participeren.

TuVo 21 aug 2020 PV tekenen nr 25

Het behalen van de Participatie Verklaringen werd in de TuVo altijd als een feest gevierd 
(foto: Peter Wassing)

In 2018 werd de opvang als TuVo 2.0 voortgezet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, als pilot om de flexibilisering van de (asiel)opvang te onderzoeken. Het WODC, het wetenschappelijk onderzoekscentrum van het ministerie, bracht halverwege 2020 rapport uit: de TuVo bevordert inderdaad een vroege start van integratie in Nederland.

INLIA zelf evalueerde het project eveneens en concludeerde dat dit succes zeker ook te danken was aan de steun van de omgeving. De gemeente Tynaarlo steunde het project vanaf het eerste begin, daarnaast zetten veel vrijwilligers zich in voor de gasten. Zij gaven lessen & workshops en maakten mensen wegwijs. Ook bedrijven en opleidingsinstituten in de omgeving boden de gasten kansen.

Het draagvlak bij de plaatselijke bevolking was dan ook groot. De gemeente Tynaarlo peilde eerder hoe omwonenden tegenover verlenging van het project stonden; er kwamen louter positieve reacties binnen. De pilot van INLIA stopt nu per 31 december. Toch blijft een deel van de medewerkers en gasten op de locatie: omdat het COA opdracht kreeg zelf soortgelijke opvang op te zetten, neemt het een deel van de medewerkers en de Dutch Flight Academy zelf per 1 januari over. Gasten die nog op een woning wachten, kunnen daarom ook hier blijven.

INLIA denkt ondertussen na over de mogelijkheid van een ‘TuVo 3.0’ als vervolg op de in gang gezette ontwikkeling.

TuVo logo

Lees ook:
Artikel 'Klaarstoomhuis voor vluchtelingen in Eelde blijft langer open' in het Dagblad van het Noorden d.d. 6 juli 2020
Artikel 'Directeur John van Tilborg van stichting INLIA is trots op TuVo Eelde' in De Krant van Tynaarlo d.d. 28 oktober 2020 

Enkele van onze eerdere berichten over de TuVo :
17-08-20  Succes TuVo 2.0 mede dankzij betrokkenheid omgeving
10-07-20  WODC: TuVo bevordert vroege start integratie in Nederland
13-11-19  Staatssecretaris Broekers-Knol bezoekt TussenVoorziening
31-01-18  Ambtelijke delegatie bezoekt TussenVoorziening
07-07-16  Eindelijk een nieuw begin: TussenVoorziening van start