Ambtsbericht: Afghanistan nog steeds onveiligste land ter wereld
Deze ranglijst wordt sinds 2007 jaarlijks opgemaakt door het gerenommeerde Institute for Economics & Peace (IPE); wij berichtten hier al over in ons artikel van 5 november 2020.
In de periode sinds het vorige ambtsbericht (maart 2019) wist de Taliban terrein te winnen op de Afghaanse autoriteiten. Ook wist de Taliban haar bestuurlijke macht en invloed verder te vergroten. De controle over 50 tot 60% van het grondgebied van Afghanistan wordt betwist tussen de Taliban en strijdkrachten van de overheid. In het derde kwartaal van 2019 werd in de aanloop naar de verkiezingen het hoogste aantal burgerslachtoffers geregistreerd sinds de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) hiermee in 2009 begon. Dit was met name het gevolg van aanslagen van de Taliban.
Op 29 februari 2020 werd er een akkoord getekend tussen de VS en de Taliban. Dit akkoord brengt met zich mee dat de VS haar militaire troepen zal terugtrekken en de Taliban onder andere de banden zal verbreken met internationale terroristische organisaties zoals Al-Qaida. In de aanloop naar dit akkoord nam het geweld van de Taliban af, maar de dag erna al hervatte de Taliban haar aanvallen. Van een afname van het geweld als gevolg van het akkoord was dus geen sprake; sterker nog, de aanvallen van de Taliban intensiveerden zelfs.
De meeste gewapende aanslagen en confrontaties vonden plaats in de provincies Kandahar, Helmand, Wardak en Balkh, de meeste dodelijke aanvallen in de provincies Nangarhar, Badakhshan, en Zabul. Reizen over de weg in Afghanistan brengt allerlei risico's met zich mee. Zo kan men in gevechten belanden of staande worden gehouden bij wegversperringen door gewapende groepen.
Burgers of functionarissen die met de overheid geassocieerd worden, zijn nog altijd veelvuldig het slachtoffer van aanslagen van gewapende oppositiegroepen waaronder de Taliban.
Desondanks...
Ondanks de abominabele veiligheidssituatie de afgelopen jaren vindt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, daarin gesteund door de Raad van State, dat Afghanistan niet zó onveilig is dat Afghanen in zijn algemeenheid voor asiel in aanmerking zouden moeten komen.
En onlangs stemde de Tweede Kamer in meerderheid in met het verlengen van de Joint Way Forward, een samenwerkingsovereenkomst uit 2016 tussen Afghanistan en de Europese Unie, waarin ook afspraken zijn opgenomen over de gedwongen terugkeer van door EU-lidstaten afgewezen Afghaanse asielzoekers, waaronder ook kinderen.
Meer informatie:
Het Algemeen Ambtsbericht Afghanistan van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, gepubliceerd op 24 november 2020 (download pdf-bestand, 108 pagina's, 1,6 MB)
Lees ook:
05-11-20 Asielzoekers uit onveiligste landen krijgen vaak geen asiel
19-12-19 Raad van State: Afghanistan gevaarlijk, maar situatie niet overal even ernstig
17-12-19 UNICEF rapport: conflict in Afghanistan doodt of verminkt 9 kinderen per dag
23-03-19 Nieuw ambtsbericht Afghanistan verschenen
Dossier Afghanistan in het Expertise centrum