08 juli 2020

'Wie kan er een stropdas knopen?'

'Wie kan er een stropdas knopen?'
In de TussenVoorziening in Eelde werden de afgelopen weken Afghaanse tolken en hun gezinnen - en een enkele Eritreër - voorbereid op inburgeren in Nederland. Vanwege de corona-uitbraak werd het programma in sneltreinvaart uitgevoerd.


Twee mannen lopen wat nerveus heen en weer, ze zoeken iemand die een stropdas mooi kan knopen. Wie kan helpen? Een vrijwilliger schiet te hulp. De sfeer is deze ochtend verwachtingsvol, in de TuVo. Het is luttele minuten voordat de Participatie Verklaringen ondertekend en uitgereikt gaan worden. De ‘kandidaten’ vertonen de gespannen opwinding die hoort bij een diploma-uitreiking. En dat is het eigenlijk ook, natuurlijk.

Het wachten is op de Eritrese man wiens stropdas geknoopt moet worden. Daar is hij dan! Het gezelschap is compleet, de ceremonie kan beginnen. De gemeenten waar de gasten komen te wonen kunnen vandaag er niet bij zijn, zoals normaal wel. Vanwege de corona-maatregelen zijn dit keer alleen gasten en hun docenten aanwezig bij de feestelijkheden.

 

TuVo Eelde PV 3 juli 2020 fotonr 20.jpg

 
Gasten en docenten zitten keurig op afstand vanwege de coronamaatregelen
(foto: Peter Wassing)
 


Waarnemend locatiemanager Shyreen begint aan haar toespraakje: “ik spreek in het Nederlands en er is geen tolk, want jullie kunnen nu allemaal vloeiend Nederlands, toch?" Sommigen in het publiek kijken licht benauwd. Mogelijk de mensen die nog géén PV hebben behaald. Anderen schieten in de lach. “Dit was een test”, lacht Shyreen en nu lacht iedereen mee. Desalniettemin gaat de ceremonie inderdaad in het Nederlands verder.

Abdullah en Fahima tekenen als eersten. Ze krijgen luid applaus. Er zijn 11 gasten die vandaag hun PV ondertekenen. Een bijzondere prestatie, want ze hebben in slechts 5 weken tijd alle lessen (Nederlands en kennis van Nederland) gevolgd en de bijbehorende toetsen gehaald. Normaal duurt het programma 10 tot 12 weken. 

Het versnelde traject werd ingevoerd vanwege - alweer - de coronamaatregelen. Het programma lag een tijd stil omdat niemand de TuVo mocht bezoeken; ook de vrijwilligers die er les geven niet. Toen de maatregelen versoepeld werden, werden de lessen en workshops weer opgepakt. In sneltreinvaart, zodat mensen tóch hun PV konden behalen voordat ze doorstromen naar de gemeenten waar ze komen te wonen. Dat is belangrijk omdat ze daar dan gelijk kunnen beginnen met inburgeren.

Een van de geslaagden, Adil, neemt dan ook het woord en bedankt alle docenten voor hun inspanningen. In het Nederlands, dat hem gaandeweg de zin steeds zekerder van de tong rolt. En daar is de man van de stropdas: Gebremeskel. Hij heeft zijn beste pak aangetrokken, doordrongen van het feestelijke moment. 

 

TuVo Eelde PV 3 juli 2020 fotonr 8.jpg

Gebremeskel poseert even voor fotograaf Peter Wassing

“Dat is zo’n aardige man. Hij helpt iedereen”, fluistert één van de vrijwilligers, “En iedereen wist ook waar ze hem konden vinden, want al zijn vrije tijd zat hij in de studieruimte Nederlands te leren.” 3 van de 14 gasten die het traject doorliepen, hebben het helaas niet gehaald. Zolang ze in de TuVo zijn, kunnen ze echter blijven proberen de toetsen te halen.  

Vandaag valt het niet mee de voorgeschreven 1,5 meter afstand te bewaren. Mensen gaan soms toch ‘in de fout’ als ze elkaar feliciteren. Medewerkers wijzen er dan op. Maar voor één moment van een groepsfoto knijpen ze heel even een oogje dicht. Als het maar snel gebeurt.


Lees ook:
29-06-20  Fietsen op de snelweg en andere nieuwigheden
29-05-20  Suikerfeest zonder familie maar met cadeautjes
13-11-19  Staatssecretaris Broekers-Knol bezoekt TussenVoorziening