10 januari 2020

Kamervragen over Chun, 'de man die niet bestaat'

Naar aanleiding van de berichtgeving in het Dagblad van het Noorden over ‘Chun, de man die niet bestaat’ heeft Kamerlid Jasper van Dijk van de SP schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Broekers-Knol.


Op 4 januari 2020 publiceerde het Dagblad van het Noorden het verhaal van de Chinees, nu 31 jaar, die op zijn 14e door een smokkelaar naar Nederland is gebracht, hier werd mishandeld en gedwongen om in de keuken van een restaurant te werken. Toen hij uiteindelijk daaruit wist te ontsnappen werd zijn verzoek om een verblijfsvergunning afgewezen, omdat de Nederlandse autoriteiten zijn verhaal niet geloven. Hij heeft geen documenten waarmee hij kan aantonen Chinees te zijn; daarom willen de Chinese autoriteiten hem ook niet naar China laten terugkeren.

En zo zit Chun al 16 jaar klem in de bureaucratische molen. Hij kwam terecht in een noodopvang voor dakloze asielzoekers in het noorden, woont nu in een klein portiekflatje en krijgt via INLIA wat leefgeld. Jurist Pieter Postma zegt in het bericht in het Dagblad over Chen en soortgelijke bij INLIA bekende zaken:  “Het probleem is dat in het Nederlandse beleid een heel grote verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de vreemdeling zelf. Heb je niks, kun je niks aantonen, dan kom je in een impasse terecht, in een vicieuze cirkel zoals Chun. Want hoe bewijs je wie je bent?”

Oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten heeft zich indertijd ook ingezet om een oplossing te vinden. Maar de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, waarmee die oplossing eenvoudig gecreëerd kon worden, is inmiddels door de politiek afgeschaft. De Nederlandse Dienst Terugkeer & Vertrek verwijst steeds weer naar de Chinese ambassade, en "die geeft al jarenlang niet thuis”, zo schrijft het Dagblad.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP heeft vandaag Kamervragen gesteld. Hij wil, met een verwijzing naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, onder andere van de staatssecretaris weten: “Erkent u dat de heer Chun geen humaan leven kan leiden zolang China hem niet terugneemt en Nederland hem geen recht geeft op verblijf?” en “Bent u bereid ervoor te zorgen dat de heer Chun een verblijfsvergunning krijgt, zodat hij kan gaan werken en een bestaan kan opbouwen in Nederland?”.

 

Meer informatie:
De schriftelijke vragen van Jasper van Dijk aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, ingediend op 10 januari 2020 met nummer 2020Z00172
Aanvulling: De staatssecretaris heeft op 31 januari 2020 een uitstelbericht gestuurd, omdat de vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken zijn beantwoord.
Op 3 maart 2020 ontving de Kamer eindelijk deze antwoorden van mevrouw Broekers-Knol.

De berichtgeving in het Dagblad van het Noorden

Lees ook:
06-02-14  Staat moet terugkeerrisico's voor AMA individueel onderzoeken
28-01-11  Ongedocumenteerde Chinezen wel uitzetbaar volgens Raad van State