750 slapeloze nachten na het Kinderpardon
Op 21 december 2012 stuurde de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie de ‘Regeling langdurig verblijvende kinderen’, beter bekend onder de naam ‘Kinderpardon’, naar de Tweede Kamer. Deze regeling was bedoeld om een einde te maken aan de onzekerheid voor reeds langdurig in Nederland verblijvende, zgn. ‘gewortelde’ kinderen, van wie de ouders asiel hadden gevraagd of die als alleenstaande minderjarige naar Nederland waren gekomen.
Met steun van onder andere meer dan 300 burgemeesters en meer dan 36.000 handtekeningen onder een petitie is er campagne gevoerd voor een eerlijke uitvoering van de regeling. Enkele honderden kinderen en hun gezin hebben in het kader van deze regeling een verblijfsvergunning gekregen. Maar er zijn ook een paar honderd kinderen onterecht buiten het kinderpardon gebleven, bijvoorbeeld omdat ze te lang buiten ‘rijkstoezicht’ zouden zijn geweest, of omdat ze eenvoudig inmiddels te oud (!) zijn om voor het kinderpardon in aanmerking te komen.
INLIA heeft zich steeds samen met Defence for Children en andere partnerorganisaties ingezet voor deze kinderen middels de campagne ‘Voor een Eerlijk Kinderpardon’. Voor die paar honderd kinderen willen DCI, INLIA en anderen nu opnieuw aandacht vragen, omdat we sinds het weekend van 21 en 22 februari inmiddels “750 slapeloze nachten” verder zijn.
In een aantal kerken is deze zondag in de voorbeden hieraan aandacht besteed. Wij hopen dat een ieder wakker wordt geschud en dat er eindelijk recht wordt gedaan, zodat deze kinderen weer kunnen slapen. Binnenkort zal er meer worden bekendgemaakt over de nieuwe actie voor een Eerlijk Kinderpardon.
14-04-14 Kinderombudsman: honderden onterecht uitgesloten van kinderpardon