21 juni 2011

Wereldvluchtelingendag: zorgen over beleid

Wereldvluchtelingendag: zorgen over beleid
Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag op 20 juni, dit jaar tevens de 60e verjaardag van het Vluchtelingenverdrag van Genève (1951), hebben diverse organisaties kritische verklaringen uitgegeven over het beleid van Nederland en andere EU-lidstaten.

De Nederlandse afdelingen van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF en VluchtelingenWerk Nederland hebben gezamenlijk een open brief aan minister Leers geschreven. De vier organisaties dringen er daarin op aan dat Nederland zich hard moet blijven maken voor de bescherming van vluchtelingen. Ze spreken de hoop uit dat Nederland een ‘drijvende kracht zal blijven om een Europees hervestigingsbeleid vorm te geven. Dat is hard nodig’. Ook wordt aandacht gevraagd voor de inburgering van erkende vluchtelingen, die ‘geen onbereikbaar doel’ mag worden.
 
De European Council on Refugees in Exile (ECRE, een Europese koepel van vluchtelingenorganisaties, zie www.ecre.be) heeft zich ook kritisch uitgelaten over het beleid van de EU-landen. Het opwerpen van steeds meer belemmeringen en controles aan de buitengrenzen van Europa ontneemt vluchtelingen de kans op een eerlijke procedure (‘ensure access to protection’).
Door de nog steeds bestaande grote verschillen tussen nationale asielsystemen is een ‘asiel loterij’ ontstaan; het Gemeenschappelijk Europees Asiel Systeem (GEAS) moet er voor zorgen dat iedereen die bescherming zoekt overal in Europa een eerlijke, gelijke en hoogwaardige asielprocedure kan volgen (‘end the protection lottery’).
ECRE vindt het betreurenswaardig dat ten tijde van humanitaire crises aan de Europese grens, zoals in Noord-Afrika, sommige EU-landen hun grenzen sluiten in plaats van gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en solidariteit te betonen met de landen die de meerderheid van alle vluchtelingen in de wereld opnemen (‘share the responsibility to protect refugees’).


Meer informatie:
- de open brief van de vier organisaties
- het persbericht van ECRE (Engelstalig)