• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebree├źn 13:2)
'We Gaan Ze Halen' (08-03-17) We_gaan_ze_halen_logo-thumb
In 2015 werd de afspraak gemaakt dat de Europese Unie in twee jaar tijd onderdak zou bieden aan 160.000 hervestigde vluchtelingen uit Griekenland en Italië. Helaas is hier weinig van terecht gekomen.  'We Gaan Ze Halen' is de Nederlandse reactie.


Van die 160.000 vluchtelingen zou Nederland er 8.712 opnemen. Helaas zijn hier tot nog toe maar 1.433 daadwerkelijk van gehuisvest.  Als reactie hierop heeft Rikko Voorberg, theoloog en oprichter van PopUpKerken, de stichting  'We Gaan Ze Halen' opgericht. De bedoeling van de stichting is om duidelijk te maken dat we de vluchtelingen niet zomaar in de kampen in Griekenland en Italië kunnen laten zitten. Ook wil de stichting aantonen dat er meer draagvlak is voor de opvang van vluchtelingen dan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft ingeschat. De stelling  is helder: als het nodig is halen we de vluchtelingen zelf op.

Dit wordt duidelijk gemaakt door auto-optochten. Het begon in Nederland op 30 november 2016. Toen reden zo'n 400 auto’s naar Den Haag om zich aan te bieden als chauffeurs voor de vluchtelingen. Niet alleen Nederlanders zijn bereid de vluchtelingen op te halen. De internationale versie van dit grassroots initiatief, Let’s Bring Them Here' genoemd, bracht maandag 6 maart een lange stoet auto’s naar het EU hoofdkwartier in Brussel. "Beloofd is beloofd" is de boodschap: ook internationaal zijn er veel mensen bereid te helpen. Meer dan 375 chauffeurs in meer dan 250 auto’s hadden zich opgegeven voor de optocht. Daarnaast zijn ook nummerplaten verzameld van mensen die niet zelf in Brussel aanwezig konden zijn maar wel achter het initiatief staan. 
 
Zowel in Den Haag als in Brussel reed ds. Gerhard Scholte uit Amsterdam mee. Hij vindt dat kerken meer aandacht mogen besteden aan de opvang van vluchtelingen. Op de website van de Protestantse Kerk zegt hij: “Te veel politieke partijen beroepen zich tegenwoordig op ‘het evangelie’ of op de ‘joods-christelijke cultuur’, om vervolgens tot het tegendeel op te roepen van hetgeen Jezus deed: mensen welkom heten voor een maaltijd, zonder angst voor teveel monden of zonder vraag naar geloof of religie.”

De Spaanse versie van 'We Gaan Ze Halen' was ook een groot succes. Op 18 februari liepen zo'n 160.000 mensen in Barcelona te protesteren. Ook Spanje heeft niet het beloofde aantal vluchtelingen gehuisvest. De demonstranten gingen de straat op met de slogan “We willen ze verwelkomen”. 

In aanvulling op de optocht in Nederland wil de stichting ook juridisch afdwingen dat Nederland de EU-afspraken nakomt. Afgelopen donderdag is daarom de Nederlandse Staat gedagvaard.  Volgens de cijfers wil Dijkhoff tussen nu en september honderd vluchtelingen per maand ontvangen. Rikko Voorberg zegt dat het duidelijk is dat de afgesproken aantallen hiermee niet gehaald gaan worden voor de deadline in september. Hij wordt bijgestaan door advocaten die al een aantal maanden onderzoek deden naar de juridische stappen die gezet kunnen worden tegen de Staat. Aangezien er harde afspraken zijn gemaakt met concrete getallen, is er een juridische basis voor een kort geding; deze afspraken zijn juridisch bindend onder Europees recht. Het kort geding tegen de Staat dient op woensdag 8 maart voor de Rechtbank Den Haag. 

Met de internationale acties hopen de initiatiefnemers te bereiken dat meer landen zich aan hun afspraak zullen proberen te houden, zodat het in andere landen niet nodig zal zijn om rechtszaken aan te spannen. De Europese Commissie heeft zelf al gedreigd met het zetten van juridische stappen als de landen niet meer vluchtelingen opnemen. Waar nu tweeduizend vluchtelingen per maand naar EU-landen overkomen uit Griekenland en Italië, wil de Commissie dat dat snel richting de 4.500 per maand gaat. 


Meer informatie:
De website van We Gaan Ze Halen /  Bring them here (Engelstalig)
Berichtgeving over de demonstratie in Brussel op 6 maart 2017 (Engelstalig)
Interview met ds Gerhard Scholte op de website van de Protestantse Kerk d.d. 2 maart 2017
Berichtgeving over het kort geding tegen de Staat d.d. 6 maart 2017 (Engelstalig)
Europese Commissie dreigt met juridische stappen - bericht op nu.nl d.d. 2 maart 2017

Lees ook:
20-06-16  Oecumenische conferentie 'Have no Fear'
29-06-15  'Veilig naar Europa vluchten : dat moet kunnen' 
Deel

Plaats reactie

Naam
E-mail
Bericht
Lees de spelregels