16 december 2009

Transithuis van start

Deze week is het Transithuis geopend. Hier worden vreemdelingen die niet zijn toegelaten tot Nederland opgevangen en begeleid. Omdat ze niet in Nederland kunnen blijven, zullen ze hier worden voorbereid op terugkeer. Het Transithuis voorkomt dat deze mensen op straat terecht komen, omdat zij geen recht hebben op voorzieningen. Tegelijkertijd bereidt het mensen die moeten vertrekken voor op hun terugkeer.

Het Transithuis is bedoeld voor mensen van wie de vreemdelingenbewaring wordt opgeheven en die tot aan hun vertrek naar het land waar ze vandaan zijn gekomen, geen perspectief hebben in Nederland. Of bij wie vreemdelingenbewaring kan worden voorkomen.

Deze mensen zien vaak geen perspectief in het land van herkomst. Zij hebben vaak negatieve gevoelens over hun terugkeer. Daarom wordt er, samen met hen, aan gewerkt om belemmeringen voor terugkeer weg te nemen. Dit houdt onder andere in: de opbouw van een sociaal netwerk in het land van herkomst, waardoor de terugkerende vreemdeling meer perspectief heeft na terugkeer. Hierdoor kunnen ook gevoelens van schuld en schaamte bij de terugkeerder worden weggenomen.

Het Transithuis is voorlopig kleinschalig en met eigen middelen opgezet. In dit huis verblijven nu een Afrikaanse moeder met haar kind. Kerk in Actie heeft vorig jaar, tijdens de 40dagentijd-campagne, dertigduizend euro ingezameld voor de oprichting van het Transithuis. Dit geld is bij elkaar gebracht door diaconieën, zwo-commissies en is afkomstig uit individuele giften. Stichting INLIA zorgt voor de praktische invulling en inrichting van dit Transithuis.

ICCO & Kerk in Actie hebben dit jaar een subsidieaanvraag gedaan bij het Europese Terugkeer Fonds om het Transithuis te ondersteunen. Hoewel over deze bijdrage mondelinge toezeggingen waren gedaan door zowel Tweede-Kamerleden als vertegenwoordigers van het Ministerie van Justitie, werd deze subsidie uiteindelijk afgewezen. Dinsdag liet ook staatssecretaris Albayrak weten dat zij niet bereid is het terugkeerhuis uit haar begroting te subsidiëren. Om die reden is dit project op dit moment kleinschalig opgezet.

Tot zover het persbericht van Kerk in Actie.
Ter toelichting: in het project wordt samengewerkt door het Justitiepastoraat, ICCO, Kerk in Actie, het Leger des Heils, de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Stichting INLIA.