• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebreeën 13:2)
'Stop de slavenhandel in Libië' (13-02-18) All_africa_conference_fo_churches_logo-thumb
Oproep van de All Africa Conference of Churches

'Stop de slavenhandel en neem maatregelen om mensen, in het bijzonder de jongeren, te beschermen.' Dat is de oproep van de All Africa Conference of Churches  aan de regering van Libië. INLIA-directeur John van Tilborg wees in zijn Kerstgroet al op de slavenhandel van op zee aangetroffen en naar Libië overgebrachte vluchtelingen. INLIA hoopt dat iederen zich aansluit bij de oproep van de AACC.


Een adviescommissie over vrede en veiligheid van de AACC vergaderde in december in Nairobi (Kenia). In een afsluitende verklaring uitte de commissie haar bezorgdheid over het groeiend aantal jonge mensen dat omkomt in de Sinaï woestijn en op de Middellandse Zee. De commissie doet nu een beroep op de regering van Libië om "de schandelijke slavenhandel door Libische burgers onmiddellijk te stoppen".  Ze vraagt ook aandacht voor het verhandelen van organen en voor de kwetsbare positie van jonge migranten. Ieder mens heeft het recht om te migreren, en de waardigheid van ieder mens als beeld van God dient te worden gerespecteerd, aldus de AACC.
 
De uitzending door CNN van beelden van slavenhandel leidde in november vorig jaar tot geschokte reacties, o.a. van VN secretaris-generaal António Guterres, die verklaarde: "Slavernij heeft geen plaats in deze wereld".
Eerder uitte de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid Ra’ad Al Hussein al scherpe kritiek op de overeenkomst die de EU in augustus sloot met Libië, waarbij de Libische kustwacht wordt getraind om bootvluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te houden en terug te brengen naar Tripoli, waar ze in kampen onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden.
 
 
Meer informatie:
De verklaring van de AACC d.d. 14 december 2017 (Engelstalig, download pdf-bestand)
De verklaring van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten d.d. 14 nov 2017 (link naar Engelstalige website)

Lees ook:
24-12-17  Kerstgroet 2017
 
Deel

Plaats reactie

Naam
E-mail
Bericht
Lees de spelregels