• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebree├źn 13:2)
Kaarsenestafette van start (11-04-18) Kaarsen-thumb
Het licht verspreidt zich van Groningen en Drenthe naar Overijssel

Met het aansteken van de eerste kaars is zaterdag 7 april in de Doopsgezinde Kerk in Groningen de ‘kaarsenestafette’ van start gegaan. De komende weken reist het licht langs kerken in alle provincies van ons land, om op 24 juni weer terug te komen in Groningen. Daar sluiten we gezamenlijk het evenement ’30 jaar Charter van Groningen en INLIA’ af, met een internationale, oecumenische viering.

De vesper in Groningen vond plaats in de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat in Groningen, het zelfde kerkgebouw waar dertig jaar geleden, in 1988, het Charter van Groningen werd opgesteld. Deze verbondstekst is sindsdien ondertekend door vele honderden - meer dan duizend - geloofsgemeenschappen in Nederland en in vele andere landen. Zij kozen ervoor om niet weg te kijken van de noden van de vreemdeling in hun poorten.


Het licht wordt ontstoken

De vijf alinea’s van de tekst van het Charter werden voorgelezen door Henk Oostinga, die ook bij de totstandkoming van deze teksten was betrokken; bij elke alinea is een kaars ontstoken en gezongen ´Kindle a flame to lighten the dark and take all fear away’  (‘Licht in de nacht dat duister verdrijft, ontsteek het, wees het, jij’).
 
De estafettekaars is daarna ontstoken aan de Paaskaars door INLIA-directeur John van Tilborg, een van de opstellers van het Charter en oprichters van de Stichting INLIA, het dienstverlenend bureau voor de Charterkerken.
 
Daarna hebben vertegenwoordigers van lokale geloofsgemeenschappen uit Groningen (Stad en Ommeland) aan de grote estafettekaars een kleine kaars ontstoken, die zij meenemen naar hun eigen kerk om ook daar in een dienst op een van de komende zondagen het licht te laten branden.


Het licht verspreidt zich in Drenthe
 
Op zondag 8 april is in de kerkdienst van de Protestantse Gemeente Emmen-Odoorn in de Grote of Pancratiuskerk het licht in de provincie Drenthe ontstoken aan de estafettekaars uit Groningen, waarna het licht ook in Drenthe verder wordt doorgegeven aan andere kerken.
 

Het licht verspreidt zich in Overijssel
 
Op zondag 15 april kwam het licht aan in Overijssel. In een dienst in de Adventskerk in Zwolle werd het licht ontstoken en gedeeld met vertegenwoordigers van diverse kerken uit de provincie.

Volgende week zondag zal in De Schakel in Wijchen het licht worden ontstoken voor de provincie Gelderland.
 
Deze estafette symboliseert de geschiedenis van het Charter én de betrokkenheid van zovele plaatselijke geloofsgemeenschappen: de ene kerkgemeenschap draagt het licht over aan de andere. Het licht dat niet te doven is en een teken is van hoop, van redding voor allen.
 
Deel

Plaats reactie

Naam
E-mail
Bericht
Lees de spelregels

Geplaatst door
D.Abma
op
15 april 2018 13:05

In een mooie dienst is in de Oosterkerk in Hoogeveen het licht aan de Inlia kaars ontstoken in verbondenheid met de Charterkerken, het licht wat vanuit Emmen naar Hoogeveen is gegaan.