11 januari 2017

'Help statushouders aan een baan'

'Help statushouders aan een baan'
Bij de integratie van statushouders middels het project ‘TussenVoorziening’ werkt INLIA samen met ‘Werken Zonder Grenzen’, een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven en vrijwilligers om nieuwe Nederlanders aan een baan te helpen, zodat zij kunnen doorstromen en hun steentje aan de samenleving bijdragen.

Op dit moment zitten 12.000 statushouders in de wachtkamer om te integreren. Daarnaast leven er zo’n 60.000 nieuwe Nederlanders in alle gemeenten van Nederland. Velen van hun zijn nog zoekende naar werk. Deze vluchtelingen hebben al een verblijfsvergunning en willen dolgraag verder met hun levens en een bijdrage leveren aan de samenleving. Werken zonder Grenzen koppelt daarom al ruim een jaar de talenten van statushouders aan werkgevers met interessante vacatures. Beide partijen worden begeleid. De vijf Groningse IT-bedrijven Malengo, Spindle, bGenius, theFactor.e en Insite Security hebben al banen gecreëerd voor vluchtelingen met een ICT-achtergrond. Frank Smit (directeur Malengo): “Wij zijn erg blij om zo een bijdrage te kunnen leveren aan onze omgeving.” Gijs van Bilsen (bestuurslid Werken zonder Grenzen): “Het is een win-winsituatie: samen versnellen we het integratieproces en de werkgevers krijgen gemotiveerde, goed opgeleide medewerkers.” Het begin is er dus.

 
Samen 40 statushouders aan het werk

Werken zonder Grenzen is klaar voor de volgende stap en start daarom een crowdfundingactie om meer nieuwe Nederlanders aan werk te helpen. “We hebben 20.000 euro nodig om het komende jaar 40 statushouders te begeleiden. We willen dat tussen nu en 26 januari binnen halen en halen we meer geld op, dan helpen we meer statushouders aan werk”, vertelt Gijs.
Donaties, groot en klein, zijn welkom op https://onepercentclub.com/nl/projects/werken-zonder-grenzen. Er staan mooie tegenprestaties tegenover, zoals een diner met vluchtelingen of de verhalenbundel Gelukszoekers van Ilja Leonard Pfeiffer. De dichter draagt de stichting een warm hart toe en hoopt zo meer mensen te bewegen een bijdrage te doen.
Mocht u ná 26 januari een gift willen doen, dan kan dat via deze link.

Vacatures gezocht

Nu de eerste statushouders aan een baan zijn geholpen is Werken zonder Grenzen op zoek naar nieuwe bedrijven, groot en klein, die een vacature beschikbaar willen stellen voor een gemotiveerde nieuwe landgenoot. U kunt contact opnemen via www.werkenzondergrenzen.nl/meedoen-als-werkgever/.

Meer informatie:
De stichting Werken zonder Grenzen is een initiatief van Theo Dijt, Gijs van Bilsen en Barbara Jansen. Samen met een groep gedreven vrijwilligers en met steun van het bedrijfsleven zijn ze ruim een jaar geleden gestart met het begeleiden van statushouders naar werk.




Lees ook: 
07-07-16  Eindelijk een nieuw begin: TussenVoorziening van start
10-03-16  ‘Tussenvoorziening’ voor statushouders in Tynaarlo