07 februari 2012

DC Schiphol-Oost: 'zorg dat er recht wordt gedaan in de poort!'

Ook dit jaar worden in de tijd voor Pasen wekelijks wakes gehouden bij het Detentiecentrum Schiphol Oost. De oorzaak van de fatale brand in het cellencomplex in 2005, waarbij 11 mensen om het leven kwamen, is nog steeds niet opgehelderd..


Schiphol – poort naar Europa?

“Jullie ontnemen de armen in de poort hun recht. (…)

Haat het kwade, heb het goede lief en zorg dat er recht gedaan wordt in de poort!”

(uit Amos 5: 12 en 15)

 

Onder dit bijbelse motto worden dit jaar van Aswoensdag tot en met Pasen weer wakes georganiseerd bij het Detentiecentrum Schiphol Oost.

Aan het eind van een startbaan op Schiphol staat een gevangenis voor mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven, omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. Tijdens een brand in 2005 kwamen hier 11 gevangenen om het leven.
In de tijd voor Pasen staan wij stil bij wat er in deze gevangenis met mensen gebeurt. Wij geven een teken van solidariteit aan de grensgevangenen en maken duidelijk dat wij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben.

Gedetailleerdere informatie over deze wakes, en ook over de maandelijkse wakes bij andere detentiecentra, vindt u in de Agenda-rubriek en op www.schipholwakes.nl.

 

Schipholbrand
Het Gerechtshof in Den Haag heeft in november 2011 beslist dat er nieuw onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijkheid dat een weggeschoten sigarettepeukje de fatale brand kan hebben veroorzaakt. Dat is de volgende stap in een al jarenlang langlopende procedure. De Hoge Raad vernietigde in 2009 het vonnis van het Gerechtshof Amsterdam, omdat opzettelijke brandstichting naar het oordeel van de Hoge Raad niet voldoende was onderbouwd. De Libiër die eerder tot anderhalf jaar cel was veroordeeld was, na de uitspraak van het Amsterdamse Hof, als ongewenst vreemdeling uitgezet nadat hij de opgelegde straf al in voorarrest had uitgezeten.

Al in 2006 had de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport gepubliceerd, waaruit bleek dat de gemeente Haarlemmermeer en de ministeries van Justitie en VROM ten aanzien van de brandveiligheidsvoorschriften ernstig waren tekortgeschoten.
 

Zie ook:
12-01-11 ‘Verbannen uit het land der levenden’
22-11-10 Schipholbrand herdacht en onderzocht