• Gemeentehuis2-thumb
  INLIA - partner van gemeenten
 • College_rvdm_vz_mw_l_koster-thumb
  "Bed-bad-brood is de absolute ondergrens; daar onderhandel je niet over" (mr Laurien Koster, voorz College voor de Rechten van de Mens)
 • Zanen_jan_van_bm_utrecht-thumb
  "Openbare orde, daar ben ìk van en niet de staat" (burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, 26/9/14)
 • Jos_wienen_bm_katwijk-thumb
  "We moeten voorkomen dat mensen creperen" (Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voorz Platform Asiel v/d VNG)
 • Victor_everhardt_wethouder_gem_utrecht-thumb
  "Dit is geen bestuurlijke ongehoorzaamheid maar onze eigen verantwoordelijkheid" (wethouder Victor Everhardt, Utrecht)
 • Tri_uit_wageningen_kinderpardonpas-thumb
  "Ze zeggen dat het terugsturen is, terwijl het eigenlijk wégsturen is" (Tri uit Wageningen, 11 jaar, afgewezen voor het kinderpardon)
Meer nieuws 


Bekijk nieuwsarchief


07-03-18 - Brandbrief Afghanistan aan gemeenten

Vlag_afghanistan-thumb
Samen met acht andere mensenrechten- en kinderrechtenorganisaties doet INLIA vandaag een dringend verzoek aan gemeenten in Nederland om zich uit te spreken voor de bescherming van Afghaanse vluchtelingen in Nederland. Wij maken ons namelijk grote zorgen over het lot van deze mensen. Afghanen die door Nederland zijn uitgezet naar Afghanistan verkeren daar in levensbedreigende en erbarmelijke omstandigheden.

08-02-18 - Staatssecretaris Harbers op werkbezoek bij INLIA

Formule_1_hotel_peter_wassing_4apr2017_nr_02-thumb
'Hoog bezoek' bij de BBB+ in Groningen 

Staatssecretaris Mark Harbers bracht woensdagmiddag 7 februari een werkbezoek aan de BBB+ in Groningen. Hij liet zich daar informeren over de werkwijze die INLIA hanteert in de opvang. De nieuwe staatssecretaris van Justitie & Veiligheid maakt een ronde langs verschillende plaatsen in Nederland waar dakloze asielzoekers worden opgevangen. Vijf vragen aan INLIA-directeur John van Tilborg over het bezoek.
 

02-02-18 - RvS: Staat verantwoordelijk voor kwetsbare asielzoekers zonder opvang

Kliniek_veldzicht-thumb
Vrijheidsbeperkende Locatie soms geen adequate voorliggende voorziening

De Raad van State heeft recent een uitspraak van de Rechtbank Haarlem bekrachtigd over opvang van een asielzoeker met ernstige psychische problematiek. De staatssecretaris wordt verantwoordelijk gehouden ervoor te waken dat door het op straat zetten van bijzonder kwetsbare personen geen mensonterende situaties worden gecreëerd.

01-02-18 - Verlenging pardonvergunning: de kosten en een alternatief

Vtv_type_v-thumb
Op 15 juni 2018 verloopt de zgn. pardonvergunning. In tegenstelling tot vijf jaar geleden zijn aan een verlenging nu hoge kosten verbonden. Maar er is ook een alternatief.


31-01-18 - Ambtelijke delegatie bezoekt TussenVoorziening

Tuvo_logo-thumb
Asielzoekers met een grote kans op asiel gaan naar kleinere opvangcentra in de buurt van de gemeente die hen later zal huisvesten. Daar begint men direct met taalles en kan al tijdens de asielopvang begonnen worden met integratie door de gemeente waar men later gehuisvest gaat worden.” 
 

13-12-17 - Bezoek Armeense delegatie aan COA-locaties zorgt voor onrust

Vlag_armeni_-thumb
Een delegatie van de Armeense immigratiedienst (State Migration Service) heeft onlangs een bezoek gebracht aan enkele Nederlandse COA-locaties om daar te spreken over terugkeerondersteuning; het optreden van de delegatie heeft onrust veroorzaakt bij de in die locaties verblijvende Armeense asielzoekers.


20-11-17 - Zweeds warenhuis biedt vluchtelingen in nood helpende hand

Ikea_logo-thumb
IKEA creërt ruimte in kamers en hoofden

De gezinnen in de BBB+-opvang in de stad Groningen hebben een opgeruimd huis èn gevoel, dankzij de IKEA. Met een royale gift werd INLIA in staat gesteld verblijfsruimten van de gasten in de BBB+ -opvang op te knappen. 


02-11-17 - Belgische delegatie doet inspiratie op bij BBB+ in Groningen

Vlag_belgi_-thumb
“Wat mij treft is de eenvoud van de formule”, zegt Hilde Geraets, “Respect werkt! Behandel mensen als mens. Het is niet moeilijker dan dat.” Ze is onder de indruk van wat ze ziet in de BBB+ in Groningen: een methodiek die daadwerkelijk helpt problemen op te lossen. Geraets is lid van een tienkoppige delegatie uit Vlaanderen, op bezoek bij INLIA. “Wij zijn hier om te kijken wat werkt. Hoe moet je omgaan met mensen in precair verblijf?” 


27-10-17 - Belgische delegatie op bezoek bij INLIA

Vlag_belgi_-thumb
Op 25 en 26 oktober 2017 bracht een delegatie uit België een bezoek aan INLIA om zich te laten informeren over de 'bed-bad-brood en begeleiding' zoals die in Groningen wordt geboden.


12-10-17 - INLIA ziet kansen in 'bed,bad,brood'-passage regeerakkoord

Tweede_kamer-thumb
Vluchtelingenorganisatie INLIA ziet in het nieuwe regeerakkoord aanknopingspunten om de ‘bed, bad, brood én begeleiding’-opvang goed te regelen. Veel zal afhangen van de nadere uitleg en invulling van de – redelijk summiere – passage in het akkoord.
 

06-10-17 - Defence for Children: 'Kinderpardon als wisselgeld ontoelaatbaar'

Kinderpardon-thumb
Onverteerbaar gebrek aan politieke bereidheid om tot een oplossing te komen

Het nieuwe kabinet is niet voornemens het Kinderpardon aan te passen, zo blijkt uit berichten uit ‘Den Haag’. Onder de huidige regeling wordt 98% van alle aanvragen afgewezen  en verkeren honderden kinderen al meer dan 9 jaar in onzekerheid. Voor kinderrechtenorganisatie Defence for Children is het ‘onverteerbaar dat de formerende partijen doen alsof de kinderen niet bestaan’.
 

04-10-17 - 'Elke nacht zie ik mijn zoon voor me'

Bed-bad-brood_logo_uit_belgi_-thumb
Bericht uit de BBB+ in Groningen, over overleven en hoop op menselijkheid

Hij ijsbeert al een paar minuten voor het kantoor heen en weer, stipt op tijd voor de interview-afspraak. Een oudere man, klein van stuk en onberispelijk gekleed. De 73-jarige Droon was in de provincie Kabul een gerespecteerd man. Eigenaar van een succesvol exportbedrijf en gelukkig getrouwd met Bahar (69). Een fijn leven was het, knikt Bahar. Ze heeft zich bij haar man gevoegd, de twee glimlachen even naar elkaar.


02-10-17 - Geen onderdak en leefgeld voor asielzoeker die geen kant op kan

Raad_van_state_logo-thumb
Raad van State vindt onthouden van opvang niet in strijd met de mensenrechten

In een zaak van een asielzoeker die niet terug kan èn niet mag blijven heeft de Raad van State uitgesproken dat de staatssecretaris van Justitie hem onderdak en leefgeld mag onthouden. Opnieuw wordt hiermee het Europees Hof voor de Rechten van de Mens genegeerd.
 

22-09-17 - 'Thuis in Hoogeveen', over vluchten en inburgeren

Logo_nnt-thumb
Gasten van INLIA's TussenVoorziening spelen mee in toneelvoorstelling

Het toneel is nog donker. Vooraan staan naast elkaar vijf witte deuren opgesteld. Ineens verschijnen daarop flarden uit het NOS-journaal; bombardementen, terrorisme, oorlog, Wilders die roept dat driekwart van de moslims de sharia wil. Aan de deuren wordt gemorreld. Zichtbaar, hoorbaar. Hier willen mensen naar binnen.

20-08-17 - 'Wat belangrijk is, is dat je wat bijdraagt aan de wereld'

De_wereld_van_sophie_boekcover-thumb
Bericht uit de BBB+ in Groningen, over je leven betekenis geven

"Iedereen verlaat dit leven, dat is het enige dat zeker is. Maar je wilt iets positiefs achterlaten." Rahimullah Daqiq zegt het zachtjes. Hij is al twintig jaar in Nederland. Zijn asielverzoek werd afgewezen en hij kan geen kant op. Nog steeds niet. Niet terug naar Afghanistan, niet naar een derde land.Twintig jaar tussen wal en schip. Maar: "Je wil je leven weer betekenis geven, iets goeds doen."


18-08-17 - Twee keer niet gemeld, opvang beëindigd

Coa-asiel-logo-thumb
In principe kunnen statushouders nadat zij een vergunning hebben gekregen in het AZC blijven totdat voor hen een woning is vrijgekomen. Vanuit dit AZC kan het COA hen plaatsen in de gemeente waaraan zij zijn toegewezen op grond van de zogenaamde taakstelling. In deze taakstelling is geregeld hoeveel statushouders gemeenten jaarlijks moeten huisvesten.


28-07-17 - DT&V weigert ten onrechte toegang tot de VBL

Ter_apel-thumb
Volgens de Rijksoverheid kan iedere uitgeprocedeerde vreemdeling altijd voor opvang terecht in de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) in Ter Apel. Uit enkele recente uitspraken van de Raad van State blijkt echter dat de DT&V ten onrechte de toegang weigert aan vreemdelingen met psychische klachten. 
 

14-07-17 - Rapport Ombudsman: Geen thuis zonder Nederlands paspoort

Logo_nationale_ombudsman-thumb
Naar aanleiding van de aanhoudende problemen die houders van een pardonvergunning ondervinden met naturaliseren heeft de Nationale Ombudsman samen met de Kinderombudsman deze maand een rapport uitgebracht waarin deze situatie nogmaals onder de aandacht wordt gebracht. In dit rapport legt de Ombudsman vooral de nadruk op de positie van minderjarigen.


05-07-17 - 'We hebben wel duizend koekjes gebakken'

Tynaarlo_gemeente_logo2-thumb
Bericht uit de TussenVoorziening in Tynaarlo,
over ontmoeten en participeren


Het Koepeltjes Festival in Eelde-Paterswolde afgelopen weekend; een jaarlijks evenement met bands, koren, straattheater, kraampjes en vooral heel veel gezelligheid. Dit keer deden ook de gasten van de TussenVoorziening (TuVo) in Eelde mee.


28-06-17 - Nederland schendt VN-verdrag Economische Sociale en Culturele rechten

Un_ecosoc_logo-thumb
VN-Comité veroordeelt het onthouden van basale voorzieningen

Het Comité inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten van de Verenigde Naties (CESCR) heeft onlangs onderzocht in hoeverre de Nederlandse overheid het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESCR) in de praktijk naleeft. Het CESCR stelt vast dat de Nederlandse praktijk t.a.v. ongedocumenteerde vreemdelingen niet in overeenstemming is met het verdrag.


19-06-17 - Rechtbank Amsterdam: Staat handelt disproportioneel bij ontruiming

Rechtbankgebouw_amsterdam-thumb
Belang van asielzoekers bij woonruimte is groter

De Rechtbank Amsterdam verbiedt de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam-Zuidoost waar tijdelijk een groep asielzoekers verblijft. De Rechtbank vindt dat hun belang van het hebben van tijdelijke woonruimte zwaarder weegt dan het belang van de Staat, die wil ontruimen.


09-06-17 - 'Bed-Bad-Brood' is bittere noodzaak

Bed-bad-brood_logo_uit_belgi_-thumb
Onderzoek naar 'bed-bad-brood'-opvang maakt gehakt van Haagse argumentatie

Het stopzetten van opvang leidt er niet toe dat mensen eerder uit Nederland vertrekken. Die conclusie kan worden getrokken uit een landelijk onderzoek naar de effecten van ‘bed-bad-brood’-opvang. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Amnesty International en de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS).


29-05-17 - 'This restores my faith in humanity'

Logo_noorderpoort_college-thumb
Internationale delegatie Noorderpoort College op bezoek bij de BBB+

"Dit project herstelt mijn vertrouwen in de mensheid. Sterker: deze man herstelt mijn vertrouwen in de mensheid", zegt hij, wijzend op INLIA-directeur John van Tilborg. Jim Mulligan van het Reedley College in Californië is onder de indruk. De Amerikaan is zojuist rondgeleid in de 'BBB+' in het voormalige Formule 1-hotel in Groningen (BBB+ staat voor bed, bad, brood en begeleiding). "Jullie geven deze mensen weer kans op een menswaardig bestaan. Dat is fantastisch."


10-05-17 - EU Hof van Justitie: 'hogere belang' van kind gaat voor

Eu_hof_van_justitie_curia_logo-thumb
Een baanbrekende uitspraak voor het gezinsmigratiebeleid, aldus Defence for Children

Het Hof van Justitie van de EU deed op 10 mei 2017 een belangwekkende uitspraak over de rechten van Nederlandse kinderen met een ouder van buiten de EU. De mate van afhankelijkheid van het minderjarig kind kan betekenen dat die ouder aanspraak kan maken op een verblijfsvergunning binnen de EU.


30-03-17 - Motie kinderpardon genegeerd

Kinderpardon-thumb-thumb

Op dinsdag 21 februari 2017 werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen voor soepelere regels rondom het kinderpardon voor kinderen die geworteld zijn in Nederland. Het kabinet heeft echter besloten de motie niet uit te voeren.


Bekijk nieuwsarchief