• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebreeën 13:2)
Meer nieuws 


Bekijk nieuwsarchief


11-04-18 - Kaarsenestafette van start

Kaarsen-thumb
Het licht verspreidt zich van Groningen en Drenthe naar Overijssel

Met het aansteken van de eerste kaars is zaterdag 7 april in de Doopsgezinde Kerk in Groningen de ‘kaarsenestafette’ van start gegaan. De komende weken reist het licht langs kerken in alle provincies van ons land, om op 24 juni weer terug te komen in Groningen. Daar sluiten we gezamenlijk het evenement ’30 jaar Charter van Groningen en INLIA’ af, met een internationale, oecumenische viering.

16-03-18 - Zwart-wit denken en vluchtelingen....

Oikomene_scheepje_logo-thumb
Werkdag Raad van Kerken over hoe er mee om te gaan

De Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland nodigt u van harte uit voor een werkdag over het thema "zwart-wit denken en vluchtelingen.... hoe ga je er mee om?".
Zaterdag 24 maart 2018 van 10.30 tot 14.45 uur in de Bergkerk in Amersfoort. U bent van harte welkom, de deelname incl. lunch is gratis. 

13-02-18 - 'Stop de slavenhandel in Libië'

All_africa_conference_fo_churches_logo-thumb
Oproep van de All Africa Conference of Churches

'Stop de slavenhandel en neem maatregelen om mensen, in het bijzonder de jongeren, te beschermen.' Dat is de oproep van de All Africa Conference of Churches  aan de regering van Libië. INLIA-directeur John van Tilborg wees in zijn Kerstgroet al op de slavenhandel van op zee aangetroffen en naar Libië overgebrachte vluchtelingen. INLIA hoopt dat iederen zich aansluit bij de oproep van de AACC.


12-02-18 - Schipholwakes: 'Opsluiten is geen oplossing'

Gevangenis-thumb
Vanaf Aswoensdag, 14 februari aanstaande, worden er weer wekelijks wakes gehouden bij het Justitieel Complex op Schiphol, waar ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten worden gevangen gehouden in afwachting van hun uitzettting.

16-01-18 - Paus Franciscus: 'verwelkomen, beschermen, ondersteunen en integreren'

Vaticaanstad_vlag-thumb
Zestien RK organisaties sturen Open Brief aan kabinet en Tweede Kamer

Ter gelegenheid van de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen die de mondiale RK Kerk op 14 januari hield heeft Paus Franciscus opgeroepen actief bij te dragen aan het verwelkomen, beschermen, ondersteunen en integreren van migranten en vluchtelingen.


24-12-17 - Kerstgroet 2017

Kaarsvlam-thumb
Lieve vrienden en vriendinnen,

Ik schrijf u deze kerstgroet op 'n gure namiddag, terwijl regeringsleiders op een top in Abidjan praten over het bestrijden van de oorzaken van migratie.

08-12-17 - Onze kleermaker heeft nog steeds geen identiteit

Geen_identiteit-thumb
Vervolg op 'Wie maakt onze kleren?' 

Hij had al zijn hoop gevestigd op deze rechtszaak. Nu zou zijn identiteit erkend worden en zou hij een verblijfsvergunning krijgen. Dat was de droom. Maar Sa’ir, de Rohingya-kleermaker uit ons vorige verhaal, heeft verloren. 

15-11-17 - 'Wie maakt onze kleren?' INLIA weet het antwoord: Sa’ir

Naaimachine-oud-thumb
Zondag Met Lubach gezien? “Wie maakt onze kleren?” vroeg presentator Arjen Lubach van de satirische nieuwsshow zich af - in een item over kinderarbeid, onveiligheid, lage lonen en andere misstanden in de internationale kledingindustrie. Bij INLIA, in de BBB+ in Groningen, weten we het antwoord: Sa’ir.
 


09-10-17 - Oecumenische verklaring van Lampedusa

Ccme_bootje_logo_zonder_tekst-thumb
'Living and witnessing the border'

Begin oktober vond in Palermo op Sicilië onder deze titel een conferentie plaats van de Churches’ Commission for Migrants in Europe, de Conference of European Churches en de Italiaanse Federatie van Protestantse Kerken (FCEI). Aansluitend herdachten de deelnemers op Lampedusa de scheepsramp die daar op 3 oktober 2013 aan 368 vluchtelingen het leven kostte.


21-07-17 - Overlijden Asharaf Mohammed Alkot uit Libië

Kaarsvlam-thumb
Onze gast uit de BedBadBrood+ opvang Asharaf Mohammed Alkot is op 16 juli 2017 geheel onverwacht tijdens het zwemmen overleden. Vrijdag 21 juli is deze advertentie geplaatst in dagblad Trouw en het Dagblad van het Noorden:07-06-17 - 'Opvang betekenisvol voor vluchtelingen èn de samenleving'

Logo_pkn_zonder_tekst-thumb
PKN-scriba Ds De Reuver op werkbezoek bij de BBB+

De vrijdag voor Pinksteren bracht ds René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, samen met zijn echtgenote en Karel Jungheim, de nieuwe vluchtelingenspecialist van Kerk in Actie, een werkbezoek aan de Bed-Bad-Brood+ voorziening van INLIA in Groningen.


30-05-17 - UNICEF benoemt dr Bartólo tot ambassadeur

Unicef_logo-thumb
Dr Pietro Bartólo is in Italië benoemd tot goodwill ambassadeur van UNICEF.  De dokter van het eiland Lampedusa geniet internationale bekendheid vanwege zijn niet aflatende inzet voor alle vluchtelingen die (soms letterlijk) aanspoelen op het eiland.

19-05-17 - Levende Steen voor Geesje Werkman

Kia_logo-thumb
INLIA reikt onderscheiding uit aan scheidende consulente van Kerk in Actie

De afgelopen 27 jaar was ze onafgebroken bezig met opkomen voor vluchtelingen; Geesje Werkman. De laatste jaren als manager vluchtelingenzaken bij PKN/Kerk in Actie. Vandaag nam ze afscheid op een werkconferentie van de PKN in Utrecht. Ze gaat met pensioen. Voor haar niet aflatende inzet ontving ze de onderscheiding 'De Levende Steen' van INLIA.


14-04-17 - Hoe donker het ook is....

Mensen-thumb
Paasbrief van INLIA-directeur John van Tilborg

Iemand vroeg mij laatst: Waarom vangen jullie al die mensen op zonder echt te weten wie ze zijn, wat voor achtergrond ze hebben, zonder te weten welke risico's dat met zich meebrengt?


12-04-17 - Terugblik op de landelijke Inspiratie- en Expertisedag

170408amersfoortinspiratiedag47-thumb
Op zaterdag 8 april 2017 vond in de Johanneskerk in Amersfoort een landelijke 'inspiratie- en expertisedag' plaats. Op het programma inspirerende sprekers, informatieve workshops, muziek en meer.

31-03-17 - IND erg vasthoudend in bekeringszaken

Naamloos3-thumb

Wanneer een asielzoeker opnieuw een asielprocedure wil starten moet er sprake zijn van nieuwe elementen die naar voren gebracht kunnen worden. Wanneer het gaat om bekering zijn zulke nieuwe elementen vaak moeilijk aan te tonen. Op 2 maart 2017 deed de rechter in Den Haag uitspraak over een bekeerde Afghaan. Een zesde procedure was gestart en afgewezen. Deze afwijzing was volgens de rechtbank echter onterecht.


27-03-17 - 'Wagif hoort bij zijn kinderen'

Wagif_uit_eelde-thumb
Wagif Faradzjulaev uit Eelde wordt na 15 jaar verblijf in Nederland bedreigd met uitzetting naar Azerbeidzjan. Dit terwijl zijn vrouw (met wie hij al 10 jaar samen is) en hun beide kinderen (6 en 4 jaar) de Nederlandse nationaliteit hebben en dus hier mogen blijven.

 

15-03-17 - Delegatie van de Raad van Kerken bezoekt INLIA

Oecumene_scheepje_logo-thumb
Op vrijdag 10 maart jl. kwam een delegatie van de Raad van Kerken op werkbezoek bij INLIA. De deelnemers kregen een presentatie over het werk van INLIA en bezochten aansluitend de diverse locaties in Groningen en Eelde.


08-03-17 - 'We Gaan Ze Halen'

We_gaan_ze_halen_logo-thumb
In 2015 werd de afspraak gemaakt dat de Europese Unie in twee jaar tijd onderdak zou bieden aan 160.000 hervestigde vluchtelingen uit Griekenland en Italië. Helaas is hier weinig van terecht gekomen.  'We Gaan Ze Halen' is de Nederlandse reactie.


03-03-17 - In memoriam: Roza Khachatryan, de vrouw van de knuffel

Licht_op_kruis_beeldbank_pkn_kia042790-thumb
Opnieuw moeten wij afscheid nemen van een bejaarde gast

Vandaag begraven we Roza Khachatryan, 89 jaar, uit Armenië. Zij was de oudste van onze groep van bijna dertig bejaarden in de bbb+ in Groningen. Ze is in korte tijd de tweede gast van wie we afscheid moeten nemen. In december begroeven we Anzhela Balayan, 81 jaar, eveneens Armeense. 

27-02-17 - 'Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft...'

Een_fakkel-thumb
Wakes bij het detentiecentrum voor vreemdelingen op Schiphol

Op woensdag 1 maart aanstaande is het Aswoensdag en begint de Veertigdagen-tijd (Lijdenstijd) ter voorbereiding op Pasen. Evenals voorgaande jaren wordt dan bij het Justitieel Complex Schiphol wekelijks, in plaats van maandelijks, een wake gehouden.

13-01-17 - RvS: IND deskundiger dan hoogleraar godsdienstpsychologie

Raad_van_state_logo-thumb
De Raad van State kent de IND de bevoegdheid toe zelf het bekeringsverhaal van een asielzoeker op geloofwaardigheid te toetsen. Een wetenschappelijk gefundeerd onderzoeksrapport van een hoogleraar godsdienstpsychologie mag wel terzijde worden geschoven, want de IND voert een 'integrale geloofwaardigheidsbeoordeling' uit.


23-12-16 - 'Bedankt voor onze ontmoeting'

Kia064028-thumb
Kerstboodschap van John van Tilborg, directeur van INLIA

Lieve vrienden en vriendinnen,
 
De kerstboom is opgetuigd, de lichtjes hangen, alle voorbereidingen zijn getroffen voor het feest van - in de woorden van dokter Bartólo - Liefde, Geluk en Wedergeboorte. Wat een bewogen en bijzonder jaar was 2016.
 

20-12-16 - 'Kerst is een feest van verwelkomen'

Bijbel_opengeslagen-thumb
Kerstboodschap van dr Pietro Bartólo, Lampedusa

Ter gelegenheid van dit Kerstfeest zouden we ons moeten bezinnen op het lot van vluchtelingen; dit stelt ons in staat tot meer betrokkenheid en ontvankelijkheid voor deze gelukkige gebeurtenis.


14-12-16 - In memoriam Anzhela Balayan

Kruis_met_invallend_licht_op_muur_beeldbank_pkn_kia042790_b92d4-thumb
Op 11 december overleed mevrouw Anzhela Balayan, geboren op 4 december 1935 in Wank, in de voormalige Soviet-Unie, het hudige Azerbaidjan. Zij verbleef sinds 17 mei van dit jaar bij ons in de Bed,Bad,Brood+ opvang in Groningen.


Bekijk nieuwsarchief